Przyczyny ich powstawania są różne. Mogą to być stany zapalne śluzówek jamy ustnej, niedobór witamin z grupy B (przede wszystkim B2), żelaza albo obniżona odporność np. po długim przyjmowaniu antybiotyków. Jak sobie z tym radzić? Miejscowo można stosować dostępne bez recepty maści przyspieszające regenerację naskórka (z witaminą A) lub po prostu wyciskać zawartość kapsułki z witaminą A i smarować nią zajady. To powinno szybko pomóc. Aby dolegliwość nie wracała, warto zadbać o dietę bogatą w witaminę B2. Głównym jej źródłem są mleczne przetwory, ciemne pieczywo, mięso, ryby, groch i fasola. Jeśli te sposoby zawiodą, zgłoś się do lekarza. Nawracające zajady to nie tylko problem kosmetyczny. Mogą być np. objawem cukrzycy.
Pękające kąciki ust potrafią dać się we znaki. Nie tylko źle to wygląda, ale i boli, dokucza przy jedzeniu i mówieniu. Zamiast cierpieć, trzeba się jak najszybciej pozbyć tego kłopotu.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Reklama
Reklama
Reklama