Zwycięsko przeszłaś odchudzającą dietę, ubyło Ci kilogramów, ale... jakby przybyło lat? To dlatego, że dieta pozbawiła Cię składników, które są niezbędne do odżywienia organizmu. Efekt - blada, przesuszona skóra, "worki" pod oczami, wypadanie włosów. To, co jesz, wpływa bowiem nie tylko na Twoje zdrowie i samopoczucie, lecz także na wygląd.

Reklama

Na przykład niedobór białka wysusza skórę, brak witaminy A przysparza zmarszczek. Organizm działa jak system naczyń połączonych - wszelkie braki natychmiast stają się widoczne. Możesz sięgnąć po odmładzające kosmetyki, jednak ich działanie jest powierzchowne i chwilowe. Dobre są preparaty witaminowe - trudno jest jednak znaleźć optymalną dawkę, a nadmiar może zaszkodzić.

Poniżej podajemy, co powinnaś jeść, aby zdrowo i skutecznie spowolnić tykanie biologicznego zegara. Kosmetyki wybierasz starannie, dlaczego więc nie zacząć z równą starannością wybierać tego, co jesz?

Witamina A

Nazywana jest witaminą wzrostu, bo bierze udział w syntezie kolagenu odpowiedzialnego za elastyczność skóry. Opóźnia powstawanie zmarszczek, rozjaśnia przebarwienia, wzmacnia paznokcie i włosy.

Reklama

• Najwięcej zawierają jej...

produkty pochodzenia zwierzęcego, np.: wątróbka, jaja, mleko, masło. Znajdziesz ją też (jako beta-karoten) w oleju tłoczonym na zimno, żółtych, pomarańczowych, czerwonych, zielonych owocach i warzywach.

• Najlepiej ją jeść...

Reklama

z tłuszczem, bo w nim się rozpuszcza. Do jajka dodaj więc odrobinę majonezu, sokiem z marchwi popij kanapkę posmarowaną masłem.

Witamina C

Wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne, zapobiega powstawaniu tzw. pajączków. Poprawia stan mięśni, dzięki czemu twoja sylwetka wygląda młodziej.

• Najwięcej zawierają jej...

owoce jagodowe i cytrusy, porzeczki, żurawina, natka, rzeżucha, pomidory, papryka, ziemniaki.

• Najlepiej ją jeść...

w surowych produktach. Przyswajanie jej ułatwiają magnez i witamina E. Jej zapasy w organizmie niszczy stres.

Witamina E

Czyli witamina młodości. Zwalcza nadmiar wolnych rodników, chroni skórę przed wysuszeniem i spłyca zmarszczki. Wzmacnia włosy i paznokcie (podnosi poziom keratyny).

• Najwięcej zawierają jej...

oleje roślinne, oliwa z oliwek, zarodki i otręby pszenne, mintaj, makrela, śledź, łosoś, dynia, pomidory, brokuły, zielone warzywa, czarna porzeczka, morele.

• Najlepiej ją jeść...

w surowych produktach, koniecznie z dodatkiem tłuszczu. Lubi towarzystwo witaminy C i beta-karotenu, jej przyswajanie utrudnia żelazo.

Zdrowe tłuszcze

Są w nich nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają nadwadze. Przyspieszają metabolizm, wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają napięcie skóry (zwalczają cellulit!), chronią ją przed wysuszeniem i promieniami UV.

• Najwięcej ich zawierają... łosoś, tuńczyk, makrela, tłoczone na zimno oleje rzepakowy i lniany, soja, orzechy, pestki słonecznika, oliwa z oliwek, ziarna sezamu.

• Najlepiej je jeść... jak najmniej przetworzone, zwłaszcza oleje i oliwę (dodawaj je np. do sosów sałatkowych). Pamiętaj tylko, że są wysokokaloryczne (łyżka oliwy to 160 kcal, a niewinne 3 orzechy włoskie mają 130 kcal).

Białko

Sprawdź, ile go jesz, zwłaszcza jeśli skończyłaś 40 lat. Niskobiałkowa dieta sprawi, że zaczniesz się szybko starzeć. Bez białka skóra staje się wiotka, pojawiają się głębsze zmarszczki, włosy są cienkie, a paznokcie łamliwe.

• Najwięcej zawierają go...

produkty pochodzenia zwierzęcego, np.: chude mięso, ryby, mleko, ser, jajka. To tzw. białko pełnowartościowe, bo zawiera więcej aminokwasów będących głównym budulcem komórek niż białko roślinne (np. z fasoli, grochu, soi, soczewicy).

• Najlepiej je jeść...

Unikaj tłustych, smażonych dań - sprzyjają trądzikowi w każdym wieku, oraz pikantnych - sprzyjają pękaniu naczynek.

Cynk + selen

Oba mikroelementy stanowią dobrą ochronę przeciw wolnym rodnikom. Cynk zapobiega wypadaniu włosów i łamaniu się paznokci, selen po- wstrzymuje proces starzenia równie mocno jak witamina E. Łagodzą negatywny wpływ palenia!

• Najwięcej zawierają ich...

płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo, kukurydza, pestki dyni, ryby morskie i owoce morza, mleko, ser żółty.

• Najlepiej je jeść... ...

codziennie, zwłaszcza produkty z pełnego ziarna.

Magnez

Nazywany jest pierwiastkiem życia. Jego niedobór powoduje szybszą utratę masy kostnej (jest tak samo ważny jak wapń). Regularne dostawy magnezu chronią przed wypadaniem włosów, kruchością paznokci, kłopotami z zębami. To także gwarancja spokoju, odporności na stres i zmęczenie.

• Najwięcej zawierają go...

otręby i zarodki pszenne, produkty pełnoziarniste, kasze, orzechy, kakao, czekolada, ryby, banany, rodzynki.

• Najlepiej go jeść...

na surowo. Gotowanie niszczy 70 proc. magnezu. Podobnie działają: alkohol, nadmiar tłuszczu i cukru, intensywny wysiłek, stres.

Polifenole

To m.in. flawonoidy i beta-karoten. Są składnikiem roślin, nadają im barwę i chronią przed pasożytami. Podobnie działają na ciebie - zabezpieczają przed postarzającym działaniem wolnych rodników i promieniowaniem UV.

• Najwięcej zawierają ich...

kolorowe warzywa i owoce, czerwone wino, herbata.

• Najlepiej je jeść...

w sezonowych, dojrzałych na słońcu owocach.

Żelazo

Zawdzięczasz mu młodzieńczy odcień cery, mocne włosy, gładkie paznokcie.

• Najwięcej zawierają go...

czerwone mięso, podroby, ziarna zbóż, kasze, groch, soczewica, zielone warzywa, kakao.

• Najlepiej je jeść...

z dodatkiem witaminy C. Żelazo pochodzenia zwierzęcego jest łatwiej przyswajalne. Szkodzą mu mocna herbata, wapń - nie łącz w kanapce szynki z żółtym serem.

Po prostu woda

Twoja skóra chce pić, bo z wiekiem organizm traci wodę. Wysuszona szybciej się złuszcza, rogowacieje i marszczy. Poza tym woda to skuteczny i najtańszy wymiatacz toksyn oraz zbędnych produktów przemiany materii.