Za mało warzyw i owoców
Na talerzach Polaków ciągle brakuje warzyw i owoców, których każdego dnia zgodnie z zaleceniami należy spożyć minimum 400 g. Badania pokazują, że przeciętny Polak w 2000 roku spożywał 13,27 kg warzyw/miesiąc, a w roku 2014 ilość ta wynosiła niespełna 9 kg/miesiąc.
Produkty pełnoziarniste zbyt rzadko w diecie Polaków
W ostatnich latach spożycie pieczywa w Polsce ma tendencję spadkową. W 2014 roku Polacy spożywali 47,4 kg pieczywa różnego rodzaju/rok. W diecie Polaków dominuje jednak pieczywo białe. Eksperci zalecają jak największy udział w diecie pieczywa razowego i produktów z pełnego ziarna, z uwagi na mniejszy indeks glikemiczny oraz większą zawartość witamin, składników mineralnych oraz błonnika.
Za mało mleka i przetworów mlecznych
Mleko, sery i mleczne napoje fermentowane stanowią dobre źródło łatwo przyswajalnego wapnia, jednak w diecie Polaków, zarówno najmłodszych, dorosłych, jak i seniorów ciągle ich brakuje. Instytut Żywności i Żywienia zaleca, by w diecie każdej osoby dorosłej znalazły się 2 szklanki mleka lub jogurtu czy kefiru.
Ryba minimum 2 razy w tygodniu
Spożycie ryb w Polsce ciągle jest na niezadowalającym poziomie. A należy podkreślić, że kwasy tłuszczowe omega 3: DHA i EPA są w organizmie produkowane w śladowych ilościach, dlatego ryby stanowią niezbędny składnik naszej diety. Absolutne minimum to 2 porcje ryb w tygodniu, w tym co najmniej jedna w postaci tłustej ryby morskiej (np. łosoś, śledź, makrela).
Nieprawidłowe nawodnienie
Polacy zbyt często gaszą pragnienie słodkimi napojami. A należy podkreślić, że każdego dnia powinniśmy wypijać minimum 1,5 l wody, przy założeniu, że pozostałe potrzeby pokryjemy z produktów stałych, gdyż dzienne zapotrzebowanie organizmu na wodę wynosi ok. 2-2,5 l.