Specjaliści z wydziału Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Stanowego Ohio wskazują, że osoby, które z wielką pieczołowitością przygotowują każdy posiłek w domu, mają znacznie mniej czasu na aktywność fizyczną. Przykładowo, jeśli osoba poświęci dziesięć minut więcej na gotowanie, o dziesięć minut skróci się czas, który poświęci na ćwiczenia.
Według wyliczeń naukowców przeciętny mężczyzna poświęca dziennie 17 minut na przygotowywanie posiłków, kobieta zaś 44 minuty. Patrząc na te dane i biorąc pod uwagę wyniki badań, można przypuszczać, że kobiety ćwiczą mniej, co zresztą potwierdzają naukowcy. Przeciętna kobieta ćwiczy jedynie 9 minut dziennie, mężczyzna zaś 19 minut.
- Badania pokazały pewną istotną dla zdrowego stylu życia zależność - im więcej czasu poświęcamy na gotowanie, tym mniej czasu przeznaczmy na aktywność fizyczną - zauważa Rachel Tumin z wydziału Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Stanowego Ohio.
- Uważam, że wyniki tych badań powinny posłużyć lekarzom i dietetykom jako wskazówka, do tego, w jaki sposób powinni instruować pacjentów. Mówiąc o zdrowym stylu życia, należy podkreślić jak ważne jest zachowanie równowagi między czasem jaki poświęcamy na gotowanie i ćwiczenia. Idealny model powinien równoważyć te dwa elementy - powinny się one uzupełniać, a nie wykluczać - dodaje Tumin.
>>> ZOBACZ RÓWNIEŻ!