Najnowsze badania wskazują, że jedzenie pomidorów pozwala chronić przed starzeniem się skóry i negatywnymi skutkami opalania się. Te zbawienne właściwości pomidory zawdzięczają likopenowi, zapewniającemu im soczysty odcień czerwieni. Likopen jest jednym z przeciwutleniaczy, posiada właściwości chroniące organizm przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a przede wszystkim przed rakiem.
Naukowcy porównali kondycję skóry 20 kobiet, z których przez 12 tygodni codziennie spożywała 55 gramów pasty pomidorowej zmieszanej z oliwą z oliwek. Drugiej grupie podawana była jedynie oliwa z oliwek. W czasie eksperymentu wolontariuszki były również poddawane działaniu promieni słonecznych. Analizy wskazały, że skuteczność obrony przed oparzeniami słonecznymi w grupie spożywającej pastę pomidorową wzrosła aż o 33 proc.
Dodatkowo zanotowano wzrost zawartość prokolagenu, czyli białka tkanki łącznej, które zapewnia skórze elastyczność. Naukowcy sugerują, że może się to przyczyniać do odwrócenia procesów starzenia się skóry.
- Jedzenie pomidorów nie może stanowić substytutu kremów z filtrem, ale może być użytecznym dodatkiem do ochrony przeciwsłonecznej - podkreśla prof. Mark Birch-Machin dermatolog z Uniwersytetu w Manchesterze. I gra w pomidora...
>>> ZOBACZ ZDJĘCIA!