SUSHI MOŻE TUCZYĆ
Wszystkie składniki zawarte w sushi znajdują się w środku rulonika, łatwo więc ulec wrażeniu, że jest ono niskokaloryczne. Ale nie jest, bo trudno niskokalorycznymi nazwać np. majonez, ser kremowy, awokado, żółtko jaja czy tłuste ryby. Wasabi i sos sojowy są niskokaloryczne jednak należy pamiętać o tym, że sos sojowy zawiera sporą ilość sodu unikać powinny go zatem osoby z nadciśnieniem tętniczym krwi czy tendencją do obrzęków.
CHOROBY PRZENOSZONE DROGĄ POKARMOWĄ
Surowa ryba może być źródłem niebezpiecznych bakterii, wirusów i pasożytów. Profesjonalni szefowie kuchni do przygotowania sushi z surową ryba używają tylko tych głęboko mrożonych. Pasożyty giną w odpowiednio niskiej temperaturze. Głębokie mrożenie jednak nie zabija bakterii a jedynie może zahamować lub spowolnić ich rozwój.
NIEBEZPIECZNA RTĘĆ
Ryby żyjące w otwartych akwenach wodnych są narażone na kontakt z rtęcią, która jest znana ze swoich neurotoksycznych własności. Wraz z rybą rtęć przedostaje się do naszego organizmu. Dzieci, kobiety w ciąży oraz planujące zajście w ciążę powinni ograniczyć spożycie tych ryb.
________________________________
NIE PRZEGAP:
>>> Kolorowe drinki to bomby kaloryczne
>>> Picie w ciąży to skrajna głupota
>>> Co Polki jedzą najchętniej