Oczywistym dla wszystkich źródłem białka są mięsa i ryby. Ale nie tylko… Co najlepiej zaserwować dziecku w wieku przedszkolnym, by zaspokoić jego zapotrzebowanie na białko? Radzi Emilia Lorenc - doradca żywieniowy, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny.

Reklama


GDZIE GO SZUKAĆ?
Białko pełni w organizmie rolę przede wszystkim budulcową oraz informacyjną. Źródło białka w diecie dziecka to nie tylko mięso, mleko i przetwory mleczne, ale również ryby, jajka i warzywa strączkowe.


MLEKO i przetwory mleczne to powszechnie znane źródło wapnia, który jest budulcem kości i zębów. Biorąc pod uwagę coraz częstsze alergie na mleko i produkty mleczne, warto je zamieniać na doskonałe źródło wapnia w postaci: migdałów, sezamu, suszonych owoców, np. moreli, czy orzechów.


MIĘSO jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, a także witamin z grupy B i żelaza. Posiłki mięsne należy opierać na chudszych mięsach, unikając chowu masowego. Warto je zastąpić roślinami strączkowymi, jajami oraz rybami. Zaleca się spożycie 2-3 porcji ryby tygodniowo, która w porównaniu z mięsem ma więcej składników mineralnych.
Ryby morskie mają wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, potrzebnych m.in. do prawidłowego rozwoju układu nerwowego, wzmacniania układu odpornościowego.

ROŚLINY strączkowe są bogate w białko oraz węglowodany złożone, a także witaminy z grupy B i składniki mineralne: żelazo, fosfor i wapń.

Zdrowy Przedszkolak. Kampania na rzecz naturalnej diety w przedszkolu.
Organizatorami projektu są: Instytut Medycyny Integracyjnej, Dzieci są ważne - serwis dla eko-rodziców
Więcej informacji na stronie projektu: dziecisawazne.pl/zdrowy-przedszkolak/