1,5 szklanki mąki
3 jajka
3 czubate łyżki cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego lub migdałowego
łyżka oliwy
szczypta soli
migdały bez skórki
karteczki z wróżbami
Mąkę, jajka, cukier, oliwę i sól zagnieć na jednolite ciasto. Powinno być nieco bardziej kleiste niż makaronowe – jeśli jest zbyt twarde, dodaj jeszcze odrobinę oliwy, jeśli zbyt rzadkie – więcej mąki. Posyp stół mąką i rozwałkuj ciasto. Sekret tych ciasteczek polega na jak najcieńszym rozwałkowaniu ciasta. Powycinaj szklanką krążki. Na każdym połóż jeden migdał i ciasno zwiniętą w rulonik malutką karteczkę z napisaną wróżbą (najlepiej pisać na paskach szerokości ok. 1 cm i długości kilkunastu cm). Złóż krążek jak pierożka i zlep dokładnie brzegi. Rogi zagnij do siebie, aby powstał charakterystyczny kształt ciastek. Ułożone na blasze ciasteczka posmaruj roztrzepanym białkiem. Piecz 15-20 min. w temperaturze 180 st.
Możesz również zrobić ciastka w kształcie sakiewek. Wtedy pokrój rozwałkowane ciasto w kwadraty, na każdym ułóż migdał i wróżbę, a na koniec zlep razem wszystkie rogi.
Wróżby możesz napisać ołówkiem, długopisem lub po prostu wydrukować. Podczas pieczenia się nie rozmażą, ani nie zepsują.