Przez ostatnie 12 miesięcy najpopularniejszymi składnikami potraw serwowanych kobietom w restauracji Fusion warszawskiego hotelu Westin były: krewetki, małże św. Jakuba, ryby, a w szczególności: gardłosz, halibut, palia alpejska, tuńczyk i rekin. Ale Polki nie unikają również czerwonego mięsa. Najczęściej wybierana jest polędwica wołowa marynowana w sosie sojowym oraz jagnięcina nowozelandzka zapiekana np. z kozim serem i sosem pomarańczowym. Nieustającą popularnością cieszy się też comber z królika oraz wędzona pierś kaczki.
"Należy jednak przyznać, że zdecydowanie najpopularniejsze wśród polskich kobiet są owoce morza i ryby, które najczęściej komponują z lekko opiekanymi warzywami. Czerwone mięso, w przypadku płci pięknej, zeszło w naszej restauracji na plan drugi” – mówi Janusz Korzynski, szef kuchni hotelu The Westin Warsaw.
Kobiety doceniają wartość odżywczą oraz smakową warzyw, które w ponad 80 proc. przypadków stanowiły nieodłączną część potraw. Obserwacje szefa kuchni hotelu Westin jednoznacznie pokazują, że kobiety lubią zdrowo się odżywiać. Świadczy o tym duża popularność warzyw – zwłaszcza zielonych, a także prośby o to, aby poddawane były one krótkiej obróbce termicznej. Jeżeli klientki jedzą czerwone mięso, to najczęściej proszą o krótki czas jego smażenia bądź pieczenia.
Janusz Korzyński twerdzi, że wśród kobiet odwiedzających jego restaurację można nawet wyodrębnić preferencje co do wykorzystywanych przypraw. Prym wiedzie oliwa z avocado i limonki, sól morska z mango i curry oraz pieprz. Coraz bardziej popularna wśród kobiet staje się kora cynamonowa, anyż i szafran. Kobiety pokochały też swieże zioła: tajską i purpurową bazylię, trawę cynamonową, tymianek cytrynowy oraz korzeń imbiru i galanganu.
Dbałość o zdrowie i figurę widać również w wybieranych przez panie deserach. Dlatego też największym uznaniem cieszą się desery niskokaloryczne, owocowe o lekkiej odświeżającej nucie, jak np. salsa z kiwi z aromatem marakuji czy krem z limonki z musem wasabi. Nowoczesne kobiety bardzo lubią eksperymentować ze smakami deserów. "Deserowym hitem kuchni fusion jest kawior z czerwonego wina i granatu z lekkim musem z białej czekolady, a także ganasch z gorzkiej czekolady i pleśniowego sera gorgonzolla z dodatkiem aromatycznej pomarańczy. Kobiety doceniają różnorodność w kuchni, a co wiecej lubią degustować nowe, zaskakujące kompozycje” – dodaje Adam Jakubowski, szef cukierni hotelu Westin.
__________________________________________________
NIE PRZEGAP:
>>> Sprawdź, ile kalorii jest w drinkach
>>> Siostry Williams zdradzają swoją tajemnicę
>>> Jak przygotować sushi z truskawkami