>>>JAK WZIĄĆ UDZIAŁ W KONKURSIE
Kluski z bułki babci Mani
10 małych bułek
2 żółtka
2 białka
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 szklanki gorącego mleka
mąka
sól
masło
Bułki pokruszyć, zalać gorącym mlekiem, przykryć i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie dodać żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Na końcu wmieszać ubitą pianę z białek. Mąki należy dodać tyle, aby ciasto nie było zbyt rzadkie i dało się z niego formować kule. Każdą kulkę obtoczyć w mące i rzucać na lekko osoloną wrzącą wodę. Gotować kilku minut.
"Kluski najlepiej podawać polane roztopionym masłem” - radzi Ida Węsierska, autorka przepisu.
Racuchy z rodzynkami
"Pewnie pomyślicie - zwyczajny przepis, nic szczególnego. Otóż nie. Ten przepis zawiera tysiące najpiękniejszych wspomnień z lat dzieciństwa. Z lat, które już nie wrócą. To właśnie tymi racuchami zawsze witała mnie moja babcia. Ich zapach pamiętam do dziś” - pisze Agnieszka Jabłońska z Łodzi. Oto jej przepis:
3 żółtka
3 białka
szklanka mleka
torebka cukru waniliowego
200 g mąki
50 ml gazowanej wody mineralnej
rodzynki
cukier puder do posypania
Żółtka zmiksować z cukrem i mlekiem. Dodać mąkę i wodę. Odstawić na 10 minut. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Kłaść ciasto łyżką na rozgrzany olej posypując rodzynkami. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem.