Uszka z grzybami - smażone lub gotowane

Reklama

ciasto:

0,5 kg mąki

ok. 1 szklanki wody

1 jajko

sól

farsz:

2 szklanki suszonych grzybów

1 cebula

sól, pieprz

Namocz suszone grzyby. Następnie gotuj je ok. godziny. Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Ugotowane grzyby bardzo drobno posiekaj lub zmiel w maszynce. Wrzuć na patelnię i smaż chwilę razem z cebulą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli farsz jest zbyt suchy, podlej go odrobiną wywaru z gotowania grzybów.

Z mąki usyp kopiec i zrób wgłębienie. Wlej do środka trochę gorącej wody, zamieszaj, dodaj jajko, sól do smaku i resztę wody (może być ciepła, ale już nie gorąca). Zagniataj ciasto ok. 15 min - powinno być miękkie i gładkie. Przykryj je i odstaw na kilkanaście minut, aby trochę „odpoczęło”.

Posyp stół odrobina mąki i rozwałkuj cienko ciasto. Pokrój je w kwadraty - nie większe niż 4x4 cm. Na każdy nałóż łyżeczkę farszu i sklejaj, łącząc dwa brzegi powstałego trójkąta, tak aby powstał kształt uszka.

Uszka możesz przygotować na dwa sposoby: ugotować w lekko osolonym wrzątku, lub usmażyć na złoto w głębokim tłuszczu. Uszka robione według drugiego sposobu świetnie pasują do zupy grzybowej z dodatkiem żurku. Robi się ją z wywaru pozostałego po ugotowaniu grzybów do farszu: wodę z grzybów gotuj z włoszczyzną, liściem laurowym i zielem angielskim, a po odcedzeniu dopraw żurkiem.

Jeśli zostanie ci farsz z uszek, możesz wykorzystać go do zrobienia szybkich pasztecików grzybowych z ciasta francuskiego - żeby zaoszczędzić czas po prostu kup gotowe ciasto. Rozwiń płat ciasta i cały posmaruj farszem. Zwiń jak roladę, a następnie pokrój na kawałki nie szersze niż 2 cm. Każdy ponacinaj delikatnie w poprzek nożem, posmaruj olejem i posyp majerankiem. Piecz według przepisu podanego na opakowaniu ciasta. Paszteciki doskonale smakują z tradycyjnym, czerwonym barszczem.

Reklama