Inne

Dynia pieczona z boczkiem

6 kawałków dyni

6 plasterków wędzonego boczku

Reklama

brązowy cukier trzcinowy

Reklama

pieprz cayenne

łyżka oliwy

Inne

Ćwiartkę dyni oczyszczonej i obranej ze skórki pokrój w poprzek na plastry nie grubsze niż jeden centymetr. Każdy posyp brązowym cukrem i ostrym pieprzem cayenne. Każdy doprawiony kawałek dyni zawiń w plaster boczku i ułóż w żaroodpornym naczyniu lekko wysmarowanym oliwą. Aby boczek się nie rozwinął możesz nadziać owiniętą nim dynię na wykałaczkę lub obwiązać sznurkiem. Piecz ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawaj gorące.

Dyniowa zupa mleczna z kluseczkami

O,5 litra mleka

150 gram dyni

2 żółtka

2 łyżki mąki

sól

cukier (ewentualnie)

Inne

Miąższ dyni zetrzyj na tarce. Do zupy możesz wykorzystać też nitkowate wnętrze dyni, trzeba je tylko oczyścić z pestek i posiekać. Dodaj dynię do mleka, dopraw szczyptą soli i gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Gorącą zupę zmiksuj i ponownie przelej do garnka. Zmieszaj żółtka z mąką i odrobiną soli. Na gotującą się zupę kładź małe kawałki ciasta. Delikatnie zamieszaj, aby kluseczki się nie posklejały i gotuj jeszcze 2 minuty. Jeśli lubisz, dosłodź zupę i od razu podawaj.

Mus dyniowo-jabłkowy

1 kg dyni

1 kg jabłek (najlepiej antonówek)

skórka z 1 cytryny

łyżka soku z cytryny

¾ szklanki cukru

Oczyszczoną z pestek i obraną dynię pokrój w kostkę. Włóż do rondla, dodaj odrobinę wody aby dynia nie przywarła do dna i duś pod przykryciem na małym ogniu, aż stanie się miękka (ok. 30 min). Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę i duś podobnie jak dynię, jednak trzymaj je na ogniu krócej – ok. 10 min. Miękkie jabłka i dynie przetrzyj przez sito. Dodaj cukier, sok cytrynowy i skórkę otartą z wyparzonej wcześniej cytryny. Pamiętaj, aby zetrzeć jedynie zewnętrzną, żółtą część skórki. Ciepły mus jest gotowy do jedzenia. Możesz go również zachować na zimę - wystarczy, że przełożysz jeszcze gorący mus do wyparzonych wcześniej słoików (podane proporcje wystarczą na 4 małe słoiki). Pasteryzuj 15 min. w temperaturze ok. 90 st. C. Mus dyniowo-jabłkowy dobrze smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło, można dodawać go do naleśników, ciast i lodów.