Michel Moran na kuchni zna się świetnie. Gotuje od czasu, gdy był nastolatkiem i to zawodowo. Teraz jest uznanym i szanowanym szefem kuchni i restauratorem. Juror "MasterChefa" od lat mieszka w Polsce, ma tu rodzinę. W rozmowie z dziennik.pl opowiedział o tym, co sądzi o tradycyjnych, wigilijnych polskich potrawach.

Reklama

Sałatka jarzynowa z warzywami al dente

Gotujesz w domu na święta Bożego Narodzenia polskie potrawy?

U mnie w domu polskie dania gotuje żona. Bardzo lubię te tradycyjne potrawy i to, co się z Wigilią i Bożym Narodzeniem łączy – rodzinne ciepło, dobre uczucia, piękne zwyczaje. Smakują mi śledzie, sałatka jarzynowa, pierogi z kapustą i grzybami. Moje dzieci też bardzo je lubią.

Lubisz tradycyjny barszcz czerwony?

No nie, barszcz nie. Przez tyle lat spędzonych w Polsce nadal się nie przyzwyczaiłem. Ale sałatkę jarzynową na przykład bardzo lubię. Warzywa muszą być jednak ugotowane al dente, a majonez doprawiony musztardą, żeby zaostrzyć smak.

Pierogi - cienkie ciasto i doprawiona kapusta z grzybami

Polska Wigilia to też pierogi z kapustą i grzybami. Co sądzisz o tym daniu?

Dobrze zrobione są pyszne. Ciasto musi być cieniutkie, a farsz – świetnie doprawiony. Kapustę trzeba pokroić, dodać dużo aromatycznych grzybów i dużo pieprzu. Pierogi to takie danie, które jest znane na świecie. We Francji jemy np. ravioli, Japończycy mają pierogi gyoza, w Gruzji – chinkali.Tak, pierogi są świetne.

Co przygotowujecie w domu z kuchni francuskiej na Boże Narodzenie?

Krewetki, ryby, ostrygi. Bardzo lubię foie gras. Oczywiście też pieczeń. Duża, dobra pieczeń Na świąteczny stół trafiają potrawy, których nie jada się na co dzień. Np. indyk z kasztanami lub bûche de Noël, czyli ciasto w kształcie grubej gałęzi.

Sandacza albo szczupak zamiast karpia

Reklama

Mówisz o rybach? Co sądzisz o ulubionym przez Polaków karpiu?

Za karpiem nie przepadam. Polecam upiec np. sandacza albo szczupaka w całości. Będzie pięknie i smacznie. Będzie też tradycyjnie, bo podamy rybę na Wigilię.