Roberto Linguanotto wymyślił ten kultowy teraz deser pod koniec lat sześćdziesiątych XX wieku. Pracował wtedy w cukierni Beccherie w Treviso. Stworzył tiramisù na bazie popularnego zabaione. Skąd ten pomysł? Wersji jest mnóstwo. Mówi się o przypadku i o tym, że deser zrobił z myślą o panach, którzy wpadali do pobliskiego domu uciech i po tej wizycie musieli wzmocnić siły.

Reklama

We włoskim Treviso odbywają się od lat mistrzostwa świata w przygotowaniu tiramisù. Od 2017 r. obchodzony jest 21 marca Światowy Dzień Tiramisù.

Tiramisù to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie / ShutterStock

Najpierw to miały być lody

Roberto Linguanotto opowiadał, że na przepis na ten kultowy dziś deser wpadł w 1969 r. Początkowo miały to być lody, ale zmienił zdanie. Tiramisù było podawane w okrągłym, szklanym pucharku. Klasyczny przepis cukiernika z Treviso zawiera biszkopty savoiardi nasączone kawą oraz dwie warstwy kremu z mascarpone.

Bitwa o to, skąd pochodzi tiramisù trwa we Włoszech od lat. Pisano m.in., że tiramisù zajadał się już Casanova. Wskazywano też, że podobny przepis zamieścił w kultowej książce kucharskiej Pellegrino Artusi.

OBSERWUJ nas na WhatsApp