Pascha kresowa

Składniki:

50 dag tłustego świeżego twarogu
4 ugotowane żółtka
25 dag masła lub margaryny
20 dag cukru
pudru l laska wanilii
1/2 szklanki migdałów
1/4 szklanki posiekanych orzechów
1/2 szklanki rodzynek
łyżka smażonej skórki pomarańczowej
cząstki mandarynki

1. Twaróg i żółtka zemleć dwukrotnie. Utrzeć masło z cukrem pudrem, połączyć z twarogiem i utłuczoną laską wanilii, obranymi i posiekanymi migdałami, rodzynkami, skórką pomarańczy (odrobinę bakalii odłożyć do dekoracji).
2. Wszystkie składniki ucierać, aż powstanie gładka masa. Przełożyć ją na sito wyłożone wilgotną gazą, wyrównać powierzchnię, przykryć odpowiednio dużym talerzem, a na nim ustawić ciężar o wadze 1,5 kg (np. spory słoik napełniony wodą)
3. Odstawić paschę w chłodne miejsce na 12 godzin. Przed podaniem odwinąć, wyłożyć na półmisek, przybrać odłożonymi bakaliami, orzechami oraz cząstkami mandarynki.

Sernik z truskawkowym sercem

Składniki:

1 kg sera białego trzykrotnie mielonego
10 dag masła
6 żółtek
1/2 szklanki kremówki
40 dag cukru pudru
cukier waniliowy
4 łyżki żelatyny
50 dag truskawek
8 łyżek likieru miętowego
15 dag okrągłych biszkoptów

1. Żółtka ubić z cukrem pudrem i odstawić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wody.

2. Masło utrzeć do białości. Ucierając dalej, stopniowo dodawać ser, ubite z cukrem żółtka, kremówkę i cukier waniliowy. Gdy masa będzie jednolita, wymieszać ją z przestudzoną żelatyną.

3. Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać zmiksowane truskawki, do drugiej likier. Truskawkową wstawić do lodówki.

4. Dno i boki tortownicy wyłożyć biszkopcikami. Z folii aluminiowej uformować wysokie serce, ułożyć na środku formy, wlać do niego tężejącą masę truskawkową. Wstawić do lodówki. Gdy zastygnie, usunąć folię, oblać truskawkowe serce zieloną masą i wstawić do lodówki.

Babka drożdżowa z rodzynkami

Składniki:

50 dag mąki
5 dag drożdży
15 dag cukru
szklanka mleka
8 jajek
10 dag masła
szczypta soli
4 łyżki rodzynek
tłuszcz

Na polewę:

2 łyżki masła
cukier waniliowy
łyżka mleka

1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 4 łyżki letniego mleka i 3 łyżki mąki. Kiedy rozczyn podwoi objętość, dodać resztę mleka i mąki, utarte z cukrem jajka oraz szczyptę soli, dobrze wyrobić.

2. Na koniec dodać do masy rozpuszczone i ostudzone masło oraz rodzynki, wrobić, ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Formę wysmarować tłuszczem, napełnić ciastem, piec 40 min w temperaturze 180 st.

3. 2 łyżki masła rozpuścić, dodać cukier waniliowy i szklankę mleka. Kilka minut trzymać polewę na małym ogniu. Gotową polewą posmarować ostudzoną babkę i włożyć ją jeszcze na 5 min do gorącego piekarnika.

Tort ajerkoniakowy

Składniki:

po szklance cukru i mąki
5 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag płatków migdałowych
dżem truskawkowy
tłuszcz
bułka tarta

Na krem:

1/2 l kremówki
1/2 szklanki ajerkoniaku
10 dag cukru

1. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę, wymieszać z masłem. Ciasto wylać do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą tortownic o śr. 20 i 30 cm. Piec 15 min w 180 st. Ostudzić

2. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, aby napęczniała, rozpuścić podgrzewając. Do 100 ml gorącej wody wlać żelatynę i ajerkoniak, połączyć. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wlać tężejący ajerkoniak, wymieszać.

3. Większy krążek ciasta posmarować dżemem i kremem. Położyć mniejszy i też posmarować. Z reszty kremu uformować kopiec. Obficie posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki.

Marcepanowy zajączek

Składniki:

15 dag masła
25 dag cukru pudru
4 jajka
10 łyżek mąki pszennej
8 łyżek mąki ziemniaczanej
6 łyżek kakao
łyżeczka
proszku do pieczenia
40 dag powideł owocowych
3 łyżki rumu
20 dag masy marcepanowej
posypka
cukrowa
drażetki
barwniki
spożywcze
tłuszcz
bułka tarta

1. Białko ubić. Masło utrzeć z 15 dag cukru i żółtkami, wymieszać z obiema mąkami, kakao, proszkiem do pie­cze­nia. Połączyć z pianą. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec 30 min w 180 st. Przestudzić, przekroić ostrym nożem na dwa płaskie blaty.

2. Powidła podgrzać, wymieszać z rumem i 1/4 szklanki wody, chwilę podgrzewać, odstawić do ostygnięcia. Blaty przełoży powidłami. Docisnąć, wyciąć uszy. Pozostała część ciasta będzie ciałem zajączka

3. Masę marcepanową zagnieść z resztą cukru pudru, część wymieszać z barwnikami, rozwałkować. Ułożyć na torcie, docisnąć. Ozdobić zabarwioną masą marcepanową, kolorowymi posypkami oraz drażetkami.