"W jaju są wszystkie składniki niezbędne do wytworzenia życia. Są one tak doskonałym produktem, że po odpowiedniej obróbce technologicznej można z nich otrzymać substancje niezbędne w prewencji chorób cywilizacyjnych" - powiedział PAP koordynator projektu "Ovocura" prof. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Od 2009 roku w ramach tego projektu 130 naukowców pracuje nad stworzeniem jaj doskonałych jako surowca do wytwarzania w przyszłości suplementów diety oraz nad technologiami pozyskiwania z nich cennych składników. Nowe preparaty są poddawane precyzyjnym badaniom na zwierzętach. Prace zakończą się w 2013 roku.

"Kury karmi się specjalną paszą, muszą mieć też m.in. odpowiednie warunki środowiskowe. W produkcji nie może być żadnej pomyłki, bo każda odbije się na jakości jaja. Wszystko odbywa się w sposób naturalny, nie ma tu żadnych modyfikacji jaj" - podkreślił prof. Trziszka. W prace nad doskonaleniem surowca jajczarskiego zaangażowano dwie grupy kur: Lohmann Brown, Zielononóżkę kuropatwianą oraz przepiórki japońskie.

Jaja, w porównaniu z tymi już dostępnymi na rynku, będą wzbogacone w bioaktywne substancje, w tym witaminy oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe - zwłaszcza DHA, który wpływa na właściwe funkcjonowanie mózgu, serca i układu krążenia.

"Te jaja będą się doskonale nadawały do jedzenia, tylko że będą 2-3-krotnie droższe niż zwykłe. Jednak jeśli ktoś będzie chciał wprowadzić takie jaja na rynek spożywczy, to nie będzie z tym żadnego problemu" - zapewnił rozmówca PAP.


Zaznaczył jednak, że stworzenie doskonałego jaja nie jest podstawowym celem projektu. "Traktujemy je jako surowiec wyjściowy, który w przyszłości będzie można wykorzystać do produkcji biopreparatów i produktów proleczniczych. Mamy z nich pozyskiwać różne bioaktywne substancje, jako suplementy diety" - powiedział rozmówca PAP.

Co takiego naukowcy będą mogli uzyskać z już wzbogaconego jaja? "Różnego rodzaju preparaty, w tym fosfolipidy, m.in. lecytynę - wpływające na funkcjonowanie serca i mózgu. Substancje te będzie można później wykorzystać w suplementach diety" - wyjaśnił prof. Trziszka.

Substancje te będą izolowane już w warunkach półtechniki. "Technologie odzyskiwania substancji z tych jaj są wysoko zaawansowane i mają charakter wysoko innowacyjny" - powiedział PAP koordynator projektu.

Czym nowe suplementy będą się różniły od innych? "Dostępne na rynku suplementy diety są z reguły pochodzenia roślinnego. My chcemy rozszerzyć ten rynek wzbogacając go o produkty pochodzenia zwierzęcego - tłumaczył naukowiec. - W jaju jest niesłychana ilość składników, które możemy wykorzystać jako naturalne komponenty w suplementach diety. W takiej ilości nie występują one w żadnej roślinie czy ziołach".

W dodatku - jak podkreślił - choć można już znaleźć produkty pszczelarskie, np. mleczka pszczele czy wyciągi z miodu, to do tej pory na rynku nie było żadnych suplementów diety z jaj.

Podkreślił, że wyizolowane przez naukowców substancje będą przydatne w prewencji i leczeniu chorób cywilizacyjnych, np. cukrzycy, choroby Alzheimera, chorób krążenia i serca, będą wzmacniały organizm i wspomagały funkcje mózgu.

Projekt "Ovocura" jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego POIG 1.3.1 pt."Innowacyjne technologie produkcji biopreparatów na bazie nowej generacji jaj (OVOCURA)". Badania prowadzą naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Akademii Medycznej im. Piastów Śląskich we Wrocławiu oraz Politechniki Wrocławskiej.