Śledź korzenny z rodzynkami sułtańskimi - PRZEPIS

Składniki:

  • 400 g solonych filetów śledziowych
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki rodzynek sułtańskich
  • 2-3 łyżki śliwek suszonych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • liść laurowy
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu

Przygotowanie

Śledzie odmocz, wypłucz i pokrój na kawałki. Wymieszaj musztardę z miodem, sokiem z cytryny i 1/4 szklanki oleju. Na suchą patelnię włóż przyprawy: liść laurowy, anyż, goździki i praż przez około minutę, aż uwolnią się aromaty. Dodaj zmielone przyprawy: cynamon, kolendrę, imbir, pieprz oraz kardamon. Mieszaj wszystko przez kilkanaście sekund, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty, ale się nie przypalą. Przełóż wszystko do zalewy i wymieszaj.

Śledzie ułóż w słoiku przekładając je aromatyczną zalewą, cienko pokrojoną cebulką i rodzynkami. Wstaw do lodówki na ok. 1 - 2 dni.