Oto lista dań, które najczęściej pojawiają się 24 grudnia na naszych stołach. Podajemy ich wartość kaloryczną, dotyczy ona 100 gram produktu ( w dwóch przypadkach podajemy inne miary).

Barszcz czerwony czysty: 32 kalorie

Zupa grzybowa zabielana: 26 kalorii

Kapusta wigilijna: 80 kalorii

Pierogi z kapustą i grzybami : 3 sztuki - 267 kcal

Karp w galarecie z warzywami: 136 kalorii

Karp z wody, bez warzyw: 102 kalorie


Karp smażony: 122 kalorie

Śledzie w oleju z cebulką: 417 kalorii

Makowiec: 400 kalorii

Piernik z bakaliami: 341 kalorii

Keks: 384 kalorie

Kutia: 250 kalorii

Kompot z suszu (tu wartość dla 250 ml): 26 kalorii

Na pierwszy rzut oka wydawałoby się, że to niezbyt wielkie wartości. Ale pamiętajmy, że 100 gram kapusty wigilijnej to naprawdę bardzo mało, zazwyczaj zjadamy jej o wiele więcej. Do tego kilka innych potraw, chleb, nierzadko alkohol (50 ml wódki - czyli jeden kieliszek - ma aż 110 kalorii) i zbieramy sobie nawet do kilku tysięcy kalorii! Zachowaj więc czujność, jedz z umiarem, a nie doświadczysz stresu z powodu poświątecznych koligramów - o problemach żołądkowych nie wspominając.