dr Ewa Matyska-PiekarskaEwa czuje się ogólnie bardzo dobrze. Schudła 5 kg. Ustąpiły wcześniej występujące objawy zgagi i wzdęć w jamie brzusznej. Nie ma większych problemów z przestrzeganiem zaleceń diety. Największy głód odczuwa po ćwiczeniach na siłowni. Mierzone w domu ciśnienie tętnicze nie przekracza wartości 120/80 mmHg. Od kilku dni czuje się nieco przeziębiona, boli ją gardło.

Wykonane badania dodatkowe nie są, niestety, najlepsze: za wysokie stężenie glukozy na czczo - 115 mg% (przy normie laboratoryjnej 74-106 mg%) oraz za niskie stężenie hormonu TSH - 0.01 uIU/ml (norma 0.4-4.0), co może wskazywać na zaburzenie pracy tarczycy lub przysadki mózgowej. Nietypowy, jak dla tak znacznej otyłości, jest u Ewy wynik cholesterolu całkowitego, który jest poniżej normy - 136 mg% (norma 140-200 mg%). Obniżone jest również stężenie HDL-cholesterol - 38 (norma 40-80), co jest niekorzystne, oraz niski LDL - cholesterol - 70 (norma do 135 mg%). Trójglicerydy są w górnej granicy normy - 140 mg% (norma 40-140mg%). Pozostałe wyniki badań: insulina, kortyzol, DHEA ( dehydroepiandrosteron) nie odbiegają od normy.

Badanie fizykalne - zapalenie gardła, poza tym bez istotnych odchyleń. Zmierzone ciśnienie tętnicze - 140/100 mmHg, II - gi pomiar - 130/95 mmHg.
Ciężar ciała - 111,5kg, wzrost 174 cm, obwód talii - 131, obwód brzucha w okolicy pępka - 117 cm, obwód bioder - 120 cm, % zawartość tkanki tłuszczowej - 42,%.
Wskaźnik BMI wynosi 37.

Wnioski: Ewa czuje się dobrze, ale jest podejrzenie zaburzenia tolerancji glukozy, co często towarzyszy otyłości. Możliwe również inne odchylenia, m.in. zaburzenie pracy tarczycy. Zaplanowano badania dodatkowe, których celem jest ocena pracy tarczycy: TSH (powtórzenie), FT4, przeciwciała przeciwtarczycowe, USG tarczycy oraz doustny test tolerancji glukozy (celem wykluczenia cukrzycy). Zalecam dalsze pomiary ciśnienia tętniczego w domu, płukanie gardła nalewką szałwiową oraz witaminę C 3x1 tabl po 200 mg.
Zalecam kontynuację diety - 1200 kcal oraz aktywność fizyczną o umiarkowanej intensywności - minimum 3 razy w tygodniu po 40 minut.

Lek. med. Ewa Matyska Piekarska, internista, dietetyk