CO CI BĘDZIE POTRZEBNE?

* 1/2 szklanki białej suchej fasoli

* 1 mały por

* gałązka selera naciowego (ewentualnie ćwierć korzenia selera)

* 1 duża cebula

* 1 duża marchewka

* 1/4 główki włoskiej kapusty

* 2 duże pomidory

* 2 średnie ziemniaki

* plaster dyni (niekoniecznie)

* kilka gałązek natki pietruszki

* liść laurowy

* kilkanaście listków bazylii

* 4 łyżki oliwy

* 2 garście makaronu (krótkie rurki lub kolanka)

JAK TO PRZYGOTOWAĆ?

Umytą fasolę zalać na noc 2 litrami przegotowanej zimnej wody. Marchew, ziemniaki, dynię i seler pokroić w kostkę, por, kapustę i cebulę grubo poszatkować.

Fasolę gotować w wodzie, w której się moczyła, po 30 minutach dodać warzywa. Gotować razem 10 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić, natkę i bazylię posiekać i wszystko to dorzucić do garnka z fasolą. Gotować jeszcze 10 minut. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (tak, żeby pozostał jędrny). Odcedzić, dodać do zupy. Na talerzach zupę posypać świeżo startym parmezanem.

Minestrone można również przyrządzić z fasoli świeżej. Wówczas wystarczy kilka godzin moczenia, a jarzyny dodajemy do gotowanej fasoli po 15 min. Jeśli użyjemy fasoli z puszki, najpierw gotujemy jarzyny, fasolę dorzucamy do zupy na samym końcu.