Nie byłoby prawdziwej świątecznej atmosfery bez pysznego domowego ciasta, jakim jest wielkanocny mazurek. To szczególna i symboliczna potrawa, której nie może zabraknąć na polskim wielkanocnym stole. Uważa się, że pomysł na takie ciasto przywędrował do nas ze wschodu, wraz z Turkami, a jego nazwa została zaczerpnięta od słowa Mazur – jak dawniej nazywano mieszkańców regionu Mazowsze, gdzie mazurek się zadomowił i upowszechnił. Wielkanocny mazurek zazwyczaj jest robiony na kruchym cieście, nie jest to jednak konieczność. Zawsze jednak powinno się w nim znaleźć mnóstwo bakalii.

Jednym z najpopularniejszych sposobów na mazurek jest posmarowanie ciasta masą kajmakową i obłożenie go obficie bakaliami. Kajmak to nic innego jak masa powstała z połączenia mleka i cukru, czasem z dodatkiem masła, żółtek i śmietanki. Takie przygotowanie masy jest jednak bardzo pracochłonne i nie zawsze rezultat jest taki jakiego byśmy się spodziewali. Drugim sposobem jest gotowanie przez 2-3 godziny puszki ze skondensowanym mlekiem. Trzeba bardzo uważać i pilnować czasu gotowania gdyż kajmak gotowany zbyt długo, staje się kruchy i zyskuje posmak przypalonego karmelu. Zbyt długo podgrzewana puszka z mlekiem skondensowanym może mieć galaretowatą konsystencję po otwarciu. 

Dla tych, którzy nie mają cierpliwości, aby samodzielnie przygotować masę, świetnym rozwiązaniem będzie gotowa masa krówkową (kajmak) Bakalland. Sprawdzi się ona nie tylko jako polewa do mazurka, ale także jako nadzienie do innych ciast, wafli, babeczek czy rogalików. Można jej użyć także jako polewy do lodów i deserów owocowych. Masa jest gotowa do użycia zaraz po otwarciu co sprawi, że unikniemy dodatkowego gotowania.

Mazurek kajmakowy - PRZEPIS

Ciasto:

- 250 g mąki

- 160 g masła

- 100 g cukru pudru

- 2 żółtka

Masa kajmakowa:

1/2 puszki gotowej masy krówkowej Bakalland

Dekoracja:

- migdały, sparzone i obrane

- suszone morele

Wykonanie:

Masło rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, dodać mąkę i wymieszać. Dodać 2 łyżki chłodnej wody, uformować kulę z ciasta, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć cienko rozwałkowanym ciastem (5 mm). Piec przez 15 minut, na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Na upieczonym cieście rozsmarować 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej. Udekorować migdałami i suszonymi morelami.

>>> ZOBACZ RÓWNIEŻ!