KOSZYCZEK WIELKANOCNY to jeden z najważniejszych symboli Świąt Wielkanocnych. Przygotowuje się go rankiem w Wielką Sobotę, a następnie zanosi do święcenia.

W niektórych regionach Polski zgodnie z dawnym zwyczajem po tym, jak KOSZYCZEK WIELKANOCNY został poświęcony i przyniesiony do domu, można było już próbować świątecznych potraw. Zanim to się stanie, obowiązywał mniej lub bardziej ścisły post.

Reklama

Choć szczegółowe wytyczne co do zawartości święconki mogą się różnić nawet w zależności od domu, ogólnie uznaje się, że KOSZYCZEK WIELKANOCNY powinien zawierać:

  • chleb
  • jajka
  • wędlinę
  • babeczkę wielkanocną
  • sól
  • chrzan
  • baranka i kurczaka.

Tradycja nakazuje też, aby KOSZYCZEK WIELKANOCNY był wyłożony i nakryty białą serwetką. ŚWIĘCONKA wymaga też przyozdobienia zieloną rośliną - najczęściej używa się do tego borowiny lub bukszpanu.