KOSZYCZEK WIELKANOCNY to jeden z najważniejszych symboli Świąt Wielkanocnych. Przygotowuje się go rankiem w Wielką Sobotę, a następnie zanosi do święcenia.
W niektórych regionach Polski zgodnie z dawnym zwyczajem po tym, jak KOSZYCZEK WIELKANOCNY został poświęcony i przyniesiony do domu, można było już próbować świątecznych potraw. Zanim to się stanie, obowiązywał mniej lub bardziej ścisły post.
Choć szczegółowe wytyczne co do zawartości święconki mogą się różnić nawet w zależności od domu, ogólnie uznaje się, że KOSZYCZEK WIELKANOCNY powinien zawierać:
- chleb
- jajka
- wędlinę
- babeczkę wielkanocną
- sól
- chrzan
- baranka i kurczaka.
Tradycja nakazuje też, aby KOSZYCZEK WIELKANOCNY był wyłożony i nakryty białą serwetką. ŚWIĘCONKA wymaga też przyozdobienia zieloną rośliną - najczęściej używa się do tego borowiny lub bukszpanu.