Pucharek truskawkowo-żurawinowy

Składniki na 4 porcje:

500 g truskawek

1 limonka

1/2 laski wanilii

100 g suszonych żurawin

1/2 łyżeczki pieprzu różowego, kruszonego

Szczypta soli

20 g bezy













Reklama

1. Truskawki opłukać, oczyścić i pokroić na 2 lub 4 części, w zależności od wielkości.

2. Limonkę opłukać, zetrzeć skórkę. Z połowy limonki wycisnąć sok. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydobyć miąższ.

3. Do truskawek dodać skórkę i sok z limonki, wanilię, żurawiny, pieprz i szczyptę soli. Odstawić na 15-20 minut.

4. Truskawki umieścić w pucharkach. Pokroić bezy i dodać według uznania.



Czas przygotowania: ok. 15 minut + 15-20 minut marynowania truskawek w soku.

Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. 125 g świeżych żurawin podgrzewać w 1 łyżce stołowej wody z dodatkiem 2 łyżek stołowych cukru przez 3-4 minuty, mieszając. Odstawić do ostygnięcia i zalać marynatą z soku limonki wg instrukcji powyżej.



Wartości odżywcze (1 porcja):

Wartość energetyczna: 110 kcal / 463 kJ

Białko: 1,4 g

Tłuszcz: 0,7 g

Węglowodany: 24 g