Czas na kolację…

Na dobry początek - sałatka z fasolki, czerwonej cebuli i żurawin

Składniki:

150 g mrożonej, zielonej fasolki,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
łyżeczka octu winnego,
1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka,
30 g żurawin,
sól, pieprz

Sposób przygotowania:Fasolkę gotuj w osolonej wodzie ok. 3 minut, potem odcedź ją i ostudź. Fasolkę, cebulę i żurawiny wymieszaj z oliwą i octem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Rozgrzewająca zupa z krewetkami

Składniki:

2/3 strąka czerwonej, posiekanej papryczki chili,
gałązka trawy cytrynowej,
1 cm drobno posiekanego imbiru,
1/3 pęczka kolendry,
1/2 bulionu,
5 grzybów shitake pokrojonych w plastry,
6 dużych krewetek obranych ze skorupek,
6 kawałków ryby morskiej,
sok z limonki,
25 g cukru trzcinowego,
łyżka sosu rybnego

Sposób przygotowania: Chili, trawę cytrynową, imbir, część kolendry utrzyj w moździerzu. Doprowadź bulion do wrzenia, dodaj grzyby, krewetki i rybę. Wrzuć roztarte w moździerzu zioła i przyprawy, dodaj sok z limonki, cukier, sos rybny. Gotuj 2 minuty.

Posiekaj liście pozostałej kolendry i wrzuć do bulionu. Zupę przelej do miseczek. Każdy może doprawić zupę, dodając więcej soku z limonki lub sosu rybnego.

czytaj dalej


Danie główne - ryba w karmelu

Składniki:

olej roślinny,
400 g filetów rybnych, np. pangi,
mała, czerwona, pokrojona cebula,
1 i 1/2 ząbka czosnku,
3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego,
60 g brązowego cukru,
3 łyżki sosu rybnego,
pieprz,
limonka lub cytryna,
ugotowany ryż

Sposób przygotowania: Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni. Gdy będzie gorący, dodaj rybę i smaż kilka minut na jednej stronie, aż zrobi się lekko brązowa. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż tylko minutę. Zdejmij rybę z patelni, dolej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę, czosnek i smaż 3 minuty, mieszając. Dodaj sos sojowy, cukier i sos rybny. Włóż na powrót rybę na patelnię i duś, aż sos zgęstnieje do konsystencji syropu. Dopraw rybę pieprzem, skrop sokiem z limonki. Wyłóż na talerze, udekoruj cząstkami limonki. Serwuj z ryżem.

czytaj dalej


Mocny akcent - zupa gulaszowa z kasztanami i winem

Składniki:

450 g wołowiny,
posiekana drobno cebula,
2 gałązki tymianku,
olej,
300 ml bulionu wołowego,
200 g konserwowych kasztanów,
2 pokrojone w plastry marchewki,
250 ml czerwonego, wytrawnego wina,
mąka

Sposób przygotowania: Pokrój wołowinę na nieduże kawałki, oprósz mąką, smaż mięso na niewielkiej ilości oleju, aż lekko zbrązowieje. Dodaj cebulę - smaż ją tak długo, aż nabierze złotego koloru. Dodaj tymianek, wlej wino i bulion. Całość zagotuj. Zmniejsz ogień i duś przez godzinę. Wrzuć marchewkę, kasztany i gotuj całość przez kolejną godzinę. Wszystkie składniki powinny być miękkie.

czytaj dalej


Sorbetowy drink św. Walentego

Składniki:

opakowanie sorbetu (malinowego, jagodowego albo jeżynowego),
150 ml soku z porzeczek,
75 ml zimnej wódki

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Wlej do schłodzonych pucharków.

czytaj dalej


A na śniadanie…

Bułeczki z serkiem i wędzoną szynką

Składniki: 2 bułki, 2 plasterki szynki, 1/2 opakowania serka śmietankowego, 2 łyżki masła, 4 listki natki

Sposób przygotowania: Przekrój bułki, posmaruj masłem. Obłóż serkiem, plasterkiem szynki. Udekoruj natką.

Jajka na miękko z różowym majonezem

Składniki: 2 jajka, 4 łyżki majonezu, 2 łyżeczki koncentratu buraczanego, sól, pieprz

Sposób przygotowania: Ugotuj jajka. Majonez wymieszaj z koncentratem, solą i pieprzem.

Rogale z lukrem w kolorze pink

Składniki: kostka margaryny (200 g), 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki piwa, 1/2 kg jabłek, tłuszcz do wysmarowania blachy, opakowanie różowego lukru

Sposób przygotowania: Do mąki wrzuć pokrojoną w drobną kostkę margarynę, wlej piwo i energicznie zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto rozwałkuj, pokrój w trójkąty. Na każdy połóż 1/8 jabłka, zwiń w rogalik. Piecz w nagrzanym piekarniku tak długo, aż będą rumiane. Przygotuj lukier według przepisu na opakowaniu. Gdy rogale przestygną, polej je lukrem.

Sałatka z wędzonego halibuta, buraków i mandarynki

Składniki: 2 ugotowane buraki, 3 mandarynki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 150 g plastrów wędzonego halibuta (lub innej wędzonej ryby) pokrojonych w kawałki, garść listków mięty

Sposób przygotowania: Buraki obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Obierz mandarynki ze skórki, podziel na cząstki, wymieszaj z burakami. Dodaj kawałki ryby. Ułóż w salaterce. Sałatkę udekoruj listkami mięty.