Wielkanoc już za chwilę! Pieczemy mazurki, dekorujemy jajka, gotujemy żurek, a co robią pozostali Europejczycy? Jak wygląda ich wielkanocny stół? PizzaPortal.pl, największy serwis do zamawiania online dań kuchni z całego świata, przygotował zestawienie najbardziej popularnych potraw spożywanych podczas Wielkanocy, w tak zróżnicowanych kulinarnie krajach jak: Grecja, Szwecja, Niemcy i Rosja.

Reklama

Wielka grecka uczta

Grecy zaczynają świętować w Wielką Sobotę, a do kościoła ze święconką udają się już w środę poprzedzającą Wielkanoc. Co ciekawe, nie zanoszą tam koszyczka, lecz oliwę i oregano. Mieszkańcy Grecji uwielbiają syte posiłki, które przygotowywane są na bazie zup. Najpopularniejszą wśród nich jest magirica – podroby baranie ugotowane z cebulą, koprem i cytryną. Prawdziwe świętowanie rozpoczyna się w niedzielę. Cała rodzina spożywa wówczas kokoreci, czyli baraninę z przyprawami. Charakterystycznym daniem jest także pieczony baran serwowany z ziemniakami i sałatą. Na deser Grecy zazwyczaj objadają się słodkim chlebkiem, który kształtem i formą przypomina naszą polską chałwę.

Tradycje szwedzkie

Påsk, czyli Wielkanoc w Szwecji spędzana jest zwykle w domu rodzinnym. W Święta Szwedzi preferują kaloryczne posiłki, gdyż na co dzień jadają raczej lekkostrawne potrawy. Na wielkanocnym stole królują, podobnie jak w Polsce, przygotowane na różne sposoby jajka. Innymi, typowo świątecznymi potrawami są jagnięcina, Janssons frestelse (popularna zapiekanka szwedzka z ziemniaków, cebuli i szprotek z dodatkiem śmietany i białego pieprzu) oraz bułeczki pszenne z kminkiem lub cynamonem nazywane semlorami, które zalewane są na talerzu gorącym mlekiem lub bitą śmietaną. W świątecznym menu znajdziemy też wiele rybnych potraw, głównie z łososia i śledzia. Na deser nie może zabraknąć tortu marcepanowego, który jest uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.

Reklama

Świąteczne specjały Niemców

Wielki Czwartek, czyli Gründonnerstag Niemcy tradycyjnie zaczynają od zjedzenia „czegoś zielnego”, na przykład sałaty lub szczypiorku. Jednak na świątecznych stołach nie brakuje tradycyjnych dań. Wśród potraw, których w Wielkanoc nie może zabraknąć są kiełbasa, babka drożdżowa z rodzynkami, knedle, a także jaja faszerowane z kawiorem lub podawane z sosami. Inne charakterystyczne przysmaki to barania pieczeń oraz biały ser formowany w kształt jajek, które bardzo często stanowią również element dekoracyjny. Natomiast miłośnicy mięsa rozkoszują się hackepeter, czyli posiłkiem przyrządzonym z papryki, cebuli, natki pietruszki oraz surowego mięsa, który swoim wyglądem przypomina tatar. Nie może też zabraknąć Wielkanocnego Zająca, który wykonany jest z cukru, czekolady, chleba lub po prostu z materiału.

Reklama

Paschalna kuchnia rosyjska

Święta Wielkanocne, w Rosji nazywane Paschą i zwykle obchodzone są później niż u nas w związku z tym, że prawosławni Rosjanie posługują się kalendarzem juliańskim. Czterdziestodniowy post, poprzedzający prawosławną Wielkanoc, jest bardzo rygorystyczny – w tym okresie Rosjanie nie spożywają mięsa, ryb, nabiału i białego pieczywa. Do cerkwi mieszkańcy Rosji w koszyku zanoszą jajka, wielkanocne baby i charakterystyczną dla tego regionu świata paschę, czyli potrawę z białego sera, utartego z masłem i wymieszanego z żółtkami i bakaliami. Tradycyjnym świątecznym słodkim przysmakiem jest także koulitch, czyli ciasto z rodzynkami. Świąteczny stół zdobią czerwone pisanki, którymi Rosjanie zwykli się obdarowywać w czasie wielkanocnych wizyt u rodziny i przyjaciół.