Składniki:

  • 1 kg dyni pomarańczowej obranej i pokrojonej w grubą kostkę,
  • 1,5 l bulionu z kury,
  • 300 g marchewki obranej i pokrojonej,
  • 300 g białej części pora umytego i pokrojonego,
  • 3 nieduże łodygi selera naciowego umyte i pokrojone,
  • 2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru,
  • 150 ml śmietanki (12 proc.)
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz

Do dekoracji:

  • 70 g parmezanu startego na płatki,
  • grzanki,
  • natka
Reklama

Sposób przygotowania:

Reklama

Do średniej wielkości garnka wrzuć warzywa. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Warzywa zalej świeżo ugotowanym bulionem z kury. Całość zagotuj. Warzywa powinny być miękkie, nierozgotowane. Nieco ostudzone zmiksuj blenderem do konsystencji kremu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.