Przepis na 8 porcji

Przygotowanie: ok. 60 minut

Składniki: opak. ciasta francuskiego (50 dag), 0,5 l mleka, 5 żółtek, 10 dag cukru, torebka budyniu waniliowego (na 0,5 l mleka), 50 dag miękkich owoców (winogron, kiwi, truskawek)

Dodatki: 2 łyżki masła, łyżka cukru waniliowego, 3 łyżki dżemu morelowego, łyżka likieru pomarańczowego, 2 łyżki wiórków kokosowych

Reklama

Ciasto rozmrozić, wyłożyć nim posmarowaną masłem formę na tartę o śred. 24 cm. Ciasto nakłuć widelcem, chłodzić 30 min. Przykryć kółkiem wyciętym z pergaminu, obciążyć pojedynczą warstwą grochu. Piec na złoto ok. 20 min (180 st.). Usunąć pergamin z grochem i ostudzić. Mleko zagotować. Żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z proszkiem budyniowym. Ostrożnie, cały czas mieszając, zalać masę jajeczną gorącym mlekiem. Przelać do rondelka i zagotować, nie przerywając mieszania. Krem przestudzić, rozsmarować na cieście. Owoce umyć, oczyścić, osuszyć i pokroić. Ułożyć na jeszcze ciepłej warstwie kremu, posmarować dżemem podgrzanym z likierem, posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi. Schłodzić.

Reklama

Porcja: ok. 470 kcal