Przepis na 12 porcji

Przygotowanie: ok. 60 minut

Składniki: 25 dag mąki, torebka budyniu migdałowego, 5 dag mielonych migdałów, 25 dag masła, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, 1-2 łyżki śmietany, 50 dag śliwek, 5 dag płatków migdałowych

Na krem migdałowy: 0,5 l mleka, 10 dag cukru, 5 żółtek, 2 łyżki mąki, 10 dag obranych, zmielonych migdałów, kieliszek likieru amaretto

Reklama

Przygotowanie: Mąkę przesiać z budyniem, posiekać z masłem. Dodać migdały, cukier puder, żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Owinąć folią, chłodzić 30 min. Ciastem wyłożyć formę na tartę o śred. 23 cm, uformować brzeg wysokości 4 cm. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć pergaminem i nasypać warstwę grochu. Piec 12 min (180 st.). Zdjąć pergamin z grochem. Mleko zagotować ze zmielonymi migdałami. Żółtka ubić z cukrem i wymieszać z mąką. Ubijając, zalać gorącym mlekiem. Mieszając, gotować minutę. Krem wymieszać z likierem. Na cieście ułożyć połówki śliwek i zalać kremem. Piec 30 min (180 st.). Posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Reklama

Porcja: ok. 450 kcal