Trójkolorowa terina warzywna

W 3 garnkach ugotuj do miękkości w minimalnej ilości wrzątku 50 dag obranej i pokrojonej marchwi, po 25 dag selera i korzenia pietruszki, a także 50 dag mrożonego groszku. Warzywa osącz i oddzielnie zmiksuj, przyprawiając solą i pieprzem. 4 jajka roztrzep ze szklanką kremówki, 10 dag roztopionego i ostudzonego masła i 6 łyżkami kaszy manny. Masę w równych częściach wymieszaj ze zmiksowanymi warzywami. Foremkę keksową wyłóż pergaminem. Napełnij masą marchewkową, a następnie selerową i groszkową. Przykryj pergaminem. Piecz w kąpieli wodnej (180 st.) około godziny.

Budyń z pomidorów z kurczakiem

20 dag filetu z piersi kurczaka pokrój w kostkę. 50 dag pomidorów sparz, obierz, pokrój. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory i kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Gotuj, mieszając, aż pomidory się rozgotują, a mięso będzie miękkie. Ostudź i zmiksuj. 5 łyżek kaszy manny rozmieszaj z kilkoma łyżkami wody, wlej do masy. Gotuj, mieszając, aż budyń zacznie gęstnieć. Wlej do posmarowanych masłem foremek, odstaw do ostudzenia.

Mus z ryby i jabłek

40 dag filetów z pstrąga gotuj 15 minut w małej ilości wody z gałązką rozmarynu, osącz. W kilku łyżkach wywaru rozpuść łyżkę żelatyny, ostudź.
2 obrane, pokrojone jabłka skrop sokiem z cytryny, podlej 2 łyżkami wody, dodaj łyżkę masła i duś, aż się rozpadną.
Rybę zmiksuj z jabłkami. 6 łyżek kremówki ubij, połącz z żelatyną, wymieszaj z masą rybną. Masę wlej do formy, odstaw do lodówki na kilka godzin.
Foremką wytnij rybki, udekoruj.












Reklama