Jeśli będziesz przestrzegać 7 ważnych zasad, rozmiar o dwa numery mniejszy osiągniesz przyjemnie i bez wyrzeczeń. Dieta niskowęglowodanowa jest świetna dla osób, które mają dziedziczne skłonności do nadwagi.

7 ZŁOTYCH ZASAD DIETY NISKOWEGLOWODANOWEJ

Reklama

1. Długo żujesz każdy kęs – dzięki temu mniej jesz, a zanim skończysz posiłek, twój organizm poczuje sytość.

2. Nie dopuszczasz, aby „ssał” cię głód – między posiłkami możesz podjadać surowe warzywa.

3. Ograniczasz węglowodany – nie jesz słodyczy, białych makaronów, ryżu, pieczywa i nie pijesz słodkich napojów.

Reklama

4. Nie łączysz węglowodanów z tłuszczami (czyli np. makaronu z mięsnym sosem). Posiłki uzupełniasz białkiem roślinnym i błonnikiem, których dostarczą ci surówki i sałatki.

5. Nie spieszysz się z chudnięciem, aby zaraz znowu nie przytyć.

6. Nie popijasz posiłków – powoduje to przechodzenie niestrawionego białka do jelit, i „odżywianie” tylko tkanki tłuszczowej.

7. Jesz dużo witamin w postaci świeżych owoców i warzyw, a nie tabletek. Powinnaś tylko zażywać preparat zawierający chrom, który zmniejsza apetyt na słodycze.

A TAK KONKRETNIE?

Reklama

Kup sobie tabele kaloryczne (dostępne w każdej praktycznie księgarni i dobrze przygotowane) i zacznij się zdrowo odżywiać. Zobacz, jakie możesz jeść śniadania, obiady i kolacje:

Śniadanie:

TWAROŻEK Z JOGURTEM: 5 łyżek twarożku półtłustego rozgnieć dokładnie widelcem, wymieszaj z łyżką posiekanego szczypiorku, 5 pokrojonymi lub startymi na tarce rzodkiewkami i małym kubeczkiem jogurtu naturalnego. Zjedz z dodatkiem kilku liści zielonej sałaty.

Obiad:

BEFSZTYK z surówką i frytkami z selera: befsztyk wołowy (10 dag) smaż sauté z obu stron po 2 min. 1/2 selera korzeniowego oczyść, pokrój jak frytki i usmaż w głębokim tłuszczu; osącz na papierowych ręcznikach. 2 pomidory, ogórek, ząbek czosnku, 1/2 strąka zielonej papryki i 1/2 cebuli pokrój, wymieszaj z sosem z łyżki oliwy, 2 łyżeczek octu winnego i łyżeczki posiekanego, świeżego oregano. Befsztyk zjedz z frytkami i surówka.

Kolacja:

SAŁATKA SZOPSKA: czerwoną paprykę oczyść z pestek i białych błon, pokrój w kostkę. Mały ogórek obierz, pokrój w ćwierćplasterki. Cebule obierz, pokrój w piórka. Pomidor potnij na plastry. Wszystkie warzywa wymieszaj z 10 dag startego selera korzeniowego, 10 dag rozdrobnionego wędzonego sera, łyżeczką oliwy oraz sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.

______________________________________

NIE PRZEGAP:

>>> Pokolenie telewizyjnych grubasów
>>> Aby przyjemność nie zamieniła się w koszmar
>>> Seksfitness, czyli nowy trend w sypialni



Opracowała Anna Szmidt
"Naj"