Rodzynki są już tak popularnym i codziennym elementem w naszych jadłospisach, że nie traktujemy ich jako czegoś szczególnie cennego, choć są naprawdę wyjątkowe. - Właśnie, dlatego że są tak popularne, często są konserwowane siarką i zamiast pomagać szkodzą. Trzeba zwrócić szczególną uwagę, aby były dobrej jakości, bez siarki i ze sprawdzonego źródła - tłumaczy Magdalena Kuklik z Mixit. Rodzynki są dobre szczególnie dla kobiet w okresie menopauzy, bo zawarty w nich wapń spowalnia proces wypłukiwania go z kości, zapobiegając osteoporozie. Rodzynki są też korzystne dla osób pracujących umysłowo, bo zawierają magnez i witaminy z grupy B. Potas, cynk i żelazo wzmacniają odporność. Rodzynki, dzięki zawartości resweratrolu, mogą chronić przez nowotworami. Co ciekawe, rodzynki nie dla wszystkich są wskazane - powinny unikać ich osoby z Zespołem Jelita Nadwrażliwego, wrzodami i migreną, ponieważ mogą zaostrzyć objawy tych chorób. Czy wiesz, że: im ciemniejsze rodzynki, tym są zdrowsze; mają więcej przeciwutleniaczy, chroniących przed chorobami nowotworowymi.
Aby go zobaczyć przejdź do strony z najnowszymi komentarzami.