Składniki:
- Łosoś filet 800g
- Suszone pomidory 80g
- Czosnek 3ząbki
- Orzeszki Pini 15g
- Rucola do dekoracji
- Szynka parmeńska 4plasterki
- Dym wędzarniczy do smaku
- Nori 4łaty
- Cebula 20g
- Ryż arborrio 0,25kg
- Natka 30g
- Szpinak świeży 100g
- Białe wino 100ml
- Masło 80g
- Parmezan 35g
- Pomarańcz 1/2szt
- Imbir świeży 1cm
- Limonka 1szt
- Cytryna 1szt
Sposób przygotowania:
Suszone pomidory, orzeszki Pini, parmezan i czosnek miksujemy na jednolitą masę.
Filet łososia dzielimy na steki 2X70g.
Na jednego nakładamy Pesto z suszonych pomidorów i pieczemy w piecu, natomiast drugiego wkładamy do mała klarowanego z estragonem i „gotujemy” na bardzo małym ogniu. Przed wydaniem na łososiu z suszonymi pomidorami układamy listki rukoli, na drugim plasterek szynki parmeńskiej.
Pozostałe części łososia marynujemy delikatnie w dymie, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy. Następnie studzimy i zawijamy w nori.
W rondelku przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucamy risotto i prażymy przez chwilę podlewamy białym winem-redukujemy, następnie podlewamy bulionem warzywnym i gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając. Pod koniec dodajemy zmiksowaną natkę i szpinak, parmezan i masło. Przekładamy na blaszkę w chłodne miejsce.
Na płat nori rozkladamy ziołowe risotto jak do maków-sushi, na nim układamy łososia w nori i zawijamy maki. Przed wydaniem smażymy w tempurze. Kroimy trzy wysokości (3/4maka na porcję)
Źródło: Restauracja 99
Komentarze(0)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze