Kim jest, gdzie mieszka i jak żyje polski roślinożerca: RANKING najbardziej wegetariańskich miast
1
Kuchnia wegetariańska
ShutterStock
2 W obszarze badań znalazło się 10 największych miast: Warszawa, Kraków, Poznań, Lublin, Szczecin, Trójmiasto (Gdynia, Gdańsk, Sopot), Bydgoszcz, Łódź, Wrocław i Białystok. Z przeprowadzonego badania wynika, że miastem skupiającym najwięcej wegetarian jest Wrocław (wg badania mieszka w nim 24,59% ankietowanych, którzy nie jedzą mięsa). Na drugim miejscu uplasowała się Warszawa z wynikiem 23,11% wegetarian, a czołówkę zamyka Kraków, gdzie mieszka 21,60% respondentów niejedzących mięsa. Czwartą pozycję zajmuje Poznań, który osiągnął niewiele niższy wynik w porównaniu do Krakowa (21,14%). Zaraz za stolicą Wielkopolski, na piątym miejscu, znalazło się Trójmiasto (mieszka tam 20,98% wegetarian, którzy wzięli udział w badaniu). Szóste miasto w zestawieniu to Lublin - zamieszkane przez 18,52% ankietowanych wegetarian. Kolejne, siódme miejsce zajmuje Białystok (17,65%) - miasto uzyskało niewiele wyższy wynik od Szczecina (17,57%), który ostatecznie zajął miejsce ósme. Z przeprowadzonego badania wynika, że najmniej wegetarian mieszka w Bydgoszczy (16,22) i Łodzi (16,10%).
Materiały prasowe
3 Wyniki ankiet wskazują, że najwięcej respondentów, którzy zadeklarowali wegetarianizm, mieści się w przedziale wiekowym 18-25 lat. Ta grupa to aż 70,71% z wszystkich osób ankietowanych niejedzących mięsa. Można więc wnioskować, że im jesteśmy młodsi, tym łatwiej przychodzi decyzja o zmianie diety na bezmięsną.Respondenci deklarujący wegetarianizm w większości stanowią tę samą grupę wiekową. Ludzi starszych jest niewiele. Ciekawostką może być fakt, że ankietowanych w wieku 56-65+ jest ponad 3%, a najmniej liczną grupę stanowią osoby z przedziału wiekowego 46-55 (to 2,37% ankietowanych).Nieco inaczej sytuacja wygląda w grupie respondentów, którzy nie zadeklarowali wegetarianizmu. Wiek takich osób jest bardziej zróżnicowany - najliczniejszą grupę stanowią osoby z przedziału 26-35 lat (35,89% ankietowanych), a najmniejszą - ankietowani mieszczący się w wieku 56-65+ (1,79% ankietowanych).
Materiały prasowe
4 Ankietowani, którzy zadeklarowali wegetarianizm, to głównie osoby z wyższym i średnim wykształceniem (średnie - 49,85%, wyższe - 49,15%). Niewiele ponad 1% stanowią respondenci z wykształceniem podstawowym (dokładnie 1,02%). Grupa z wykształceniem podstawowym, która wypełniła ankietę, ale nie zadeklarowała wegetarianizmu, jest liczniejsza. Stanowi 3,13% (przy 1,02% wegetarian z wykształceniem podstawowym), co daje różnicę 2,11 punktów procentowych. Ponadto, grupa osób jedzących mięso z wyższym wykształceniem jest mniejsza aniżeli wegetarian z tytułem naukowym (jedzący mięso - 40,45%, niejedzący mięsa - 49,15%). Wykształcenie i świadomość może mieć więc istotny wpływ na styl życia, w tym decyzje związane z dietą.
Materiały prasowe
5 Dane dotyczące aktywności fizycznej respondentów nie przedstawiają się nazbyt optymistycznie. Warto podkreślić, że zarówno wśród osób rezygnujących z mięsa w diecie, jak i nie wegetarian, nie ma wielu zapalonych sportowców. Dla zobrazowania tej tezy można wskazać, że zaledwie co czwarty wegetarianin uprawia sport regularnie (24,41%). Największy odsetek wśród wegetarian stanowią osoby, które okazyjnie uprawiają sport (52,20%). Brak jakiejkolwiek aktywności fizycznej zaznaczyło 23,90% ankietowanych wegetarian. Jak dane dotyczące uprawiania sportu prezentują się wśród mięsożerców? Otóż z ankiet wynika, że częściej rezygnują z aktywności fizycznej niż osoby odmawiające sobie mięsa w diecie. Regularne uprawianie sportu deklaruje 25,98% respondentów, okazyjne 39,64% a brak jakiejkolwiek aktywności 34,38%.
Materiały prasowe
6 Pierwszym wnioskiem, na który należy zwrócić uwagę, jest ten, że wegetarianie częściej zmagają się z nietolerancją laktozy niż osoby, które nie wykluczyły mięsa z jadłospisu (wegetarian: 27,46%; nie wegetarian: 18,04%). Idąc tym tropem i dookreślając dane z ankiet, trzeba dodać, że 72,54% wegetarian nie wskazało u siebie problemów z tolerancją laktozy; dla tego samego parametru 81,96% jedzących dania pochodzenia zwierzęcego udzieliło odpowiedzi przeczącej.
Materiały prasowe
7 Ankietowani, którzy w ankiecie zadeklarowali wegetarianizm, rzadziej zmagają się z nietolerancją glutenu. 17,95% osób spożywających mięso zaznaczyło w ankiecie, że cierpi na nietolerancję glutenu. Wśród respondentów, którzy rezygnują z mięsa w diecie, procentowy udział osób mających alergię na gluten wyniósł 12,20%.
Materiały prasowe
Komentarze(4)
Pokaż: