Reklama
Warszawa
Reklama

Nie tylko pączki! 4 oryginalne PRZEPISY na tłustoczwartkowe pyszności!

27 lutego 2019, 12:01
SKŁADNIKI: •	450 g mąki pszennej •	5 żółtek •	szczypta soli •	1 łyżka spirytusu •	4 szklanki śmietany 18 % •	olej rzepakowy do smażenia •	cukier puder •	100 g płatków migdałów Bakalland PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Wszystko dobrze wyrabiamy do momentu otrzymania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut by zmiękło. Następnie jeszcze raz dokładnie je wyrabiamy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Znów owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy. Wykrawamy prostokąty, każdy z nich nacinamy wzdłuż i pośrodku, paski przewlekamy przez otwór. Gotowe smażymy w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręcznik papierowy. Po wystudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
SKŁADNIKI: • 450 g mąki pszennej • 5 żółtek • szczypta soli • 1 łyżka spirytusu • 4 szklanki śmietany 18 % • olej rzepakowy do smażenia • cukier puder • 100 g płatków migdałów Bakalland PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Wszystko dobrze wyrabiamy do momentu otrzymania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut by zmiękło. Następnie jeszcze raz dokładnie je wyrabiamy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Znów owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy. Wykrawamy prostokąty, każdy z nich nacinamy wzdłuż i pośrodku, paski przewlekamy przez otwór. Gotowe smażymy w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręcznik papierowy. Po wystudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. / Media
Karnawał tradycyjnie żegnamy hucznie i koniecznie na słodko. Tłusty czwartek i ostatki to dni, w których bez wyrzutów sumienia sięgamy po pączki, racuchy i faworki. Warto przygotować je samodzielnie i wzbogacić ich smak bakaliami. Będzie pysznie i kolorowo!
Reklama
Reklama
Tematy:
pączki faworki kuchnia i przepisy kuchnia przepis na faworki przepis na pączki

Powiązane

Reklama
Reklama
Czy ten artykuł był przydatny?
tak
nie
Dziękujemy za powiadomienie
Jeśli nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytania w tym artykule, powiedz jak możemy to poprawić.
UWAGA: Ten formularz nie służy wysyłaniu zgłoszeń . Wykorzystamy go aby poprawić artykuł.
Jeśli masz dodatkowe pytania prosimy o kontakt

Komentarze(2)

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz -zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
  • Bozena Strzelczak
    2016-02-03 14:24:29
    A tak w ogole to na taka ilosc maki dodaje sie co najmniej 8-9 zoltek. Jak ktos nie ma spirytusu moze dodac ocet ( moze byc jablkowy byle 10%). Skad wyscie wzieli ten przepis? To jakis gniot.
    0
  • Bozena Strzelczak
    2016-02-03 14:08:17
    Powodzenia dla tego ktory z tego przepisu zrobi faworki. 4 szklanki smietany na 1/2 kg maki ? - czysty idiotyzm. Czy nikt nie sprawdza tego co publikuja?
    0
Reklama

Zobacz więcej

Reklama