Sól jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale w nadmiarze może poważnie szkodzić - powodować problemy z układem krążenia i nerkami, a także zatrzymywać wodę w ciele. Większość z nas nawet nie zdaje sobie sprawy, ile soli spożywa każdego dnia w produktach, które na pozornie wydają się w ogóle niesłone. Oto one:
/
Shutterstock
Polska kuchnia nie stroni od soli, a producenci żywności na nasz rynek nie oszczędzają na zaspokajaniu potrzeb klientów i serwują im obfite w sól produkty. W efekcie to, czego powinno być w diecie niewiele, znacznie przekracza pożądane normy i to wcale nie na skutek tego, że często sięgamy po solniczkę (choć - co prawda - to też warto byłoby ograniczyć). Oto 5 produktów, w których siedzi najwięcej soli, a wcale się jej tam nie spodziewasz.
1
1. Pieczywo
Shutterstock
2
2. Ser żółty
Shutterstock
3
3. Wędliny
Shutterstock
4
4. Gotowe mrożone dania
Shutterstock
Reklama
5
5. Zupy z proszku, torebek, puszek.
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Komentarze (2)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze2. ser żółty
3. wędliny
4. gotowe dania i mrożonki
5. Zupy z proszku, torebek, puszek.