Reklama
Reklama
Warszawa
Reklama

Ciesz się dłużej smakiem małej czarnej! Fakty i mity o przechowywaniu kawy

8 października 2014, 07:11
Fabryczne opakowania kawy są zwykle wykonane z trwałych materiałów, które nie przepuszczają powietrza do wnętrza i dodatkowo wyposażone są w mikrozaworki. Stanowią więc odpowiednie zabezpieczenie przeciwko zwietrzeniu ziaren, pochłanianiu innych zapachów oraz negatywnemu działaniu wilgoci. Aby zyskać pewność, że aromat nie będzie ulatniał się po rozchyleniu opakowania, po każdorazowym otwarciu powinniśmy zwinąć górną krawędź i spiąć ją klipsem lub klamrą. Dopiero tak przygotowaną paczkę należy włożyć do pojemnika z silikonową uszczelką. Jeśli kawę trzymamy w zamkniętej szafce, możemy w tym celu wykorzystać szklany słoik. W przypadku pozostawienia jej w widocznym miejscu, warto zaopatrzyć się w akcesorium nieprzezroczyste, które blokuje negatywne oddziaływanie promieni słonecznych na zawartość. Decydując się na ten wariant, pamiętajmy także, by nie stawiać pojemnika zbyt blisko palników kuchenki, piekarnika czy zlewozmywaka, bowiem ciągłe zmiany temperatury i wilgoć to główne czynniki, które pozbawiają kawy aromatycznych właściwości.
Fabryczne opakowania kawy są zwykle wykonane z trwałych materiałów, które nie przepuszczają powietrza do wnętrza i dodatkowo wyposażone są w mikrozaworki. Stanowią więc odpowiednie zabezpieczenie przeciwko zwietrzeniu ziaren, pochłanianiu innych zapachów oraz negatywnemu działaniu wilgoci. Aby zyskać pewność, że aromat nie będzie ulatniał się po rozchyleniu opakowania, po każdorazowym otwarciu powinniśmy zwinąć górną krawędź i spiąć ją klipsem lub klamrą. Dopiero tak przygotowaną paczkę należy włożyć do pojemnika z silikonową uszczelką. Jeśli kawę trzymamy w zamkniętej szafce, możemy w tym celu wykorzystać szklany słoik. W przypadku pozostawienia jej w widocznym miejscu, warto zaopatrzyć się w akcesorium nieprzezroczyste, które blokuje negatywne oddziaływanie promieni słonecznych na zawartość. Decydując się na ten wariant, pamiętajmy także, by nie stawiać pojemnika zbyt blisko palników kuchenki, piekarnika czy zlewozmywaka, bowiem ciągłe zmiany temperatury i wilgoć to główne czynniki, które pozbawiają kawy aromatycznych właściwości. / Shutterstock
Zakup dobrej gatunkowo kawy nie gwarantuje nam jeszcze przygotowania aromatycznej, bogatej w smaku „małej czarnej”. Równie ważny jak dobór odpowiedniej mieszanki, jest właściwy sposób jej przechowywania. Dlatego najpopularniejsze mity na ten temat zastępujemy praktycznymi poradami, które pozwolą cieszyć się długotrwałą świeżością kawy.
Reklama
Reklama
Tematy:
kawa kuchnia i przepisy kuchnia
Reklama

Komentarze (2)

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów .
  • wielbiciel kawy
    2014-10-10 20:34
    zawsze najlepszym rozwiązaniem jet ekspres cisnieniowy z młynkiem wewnętrznym albo z młynkiem osobnym
    0
    zgłoś
  • vvv
    2014-10-09 08:55
    od lat trzymam otwarta kawe sypaną w lodówce i nie ma lepszej metody. Faktem jest że wypijam szybko zawartossc opakowania i kawka nie zdąży "namoknąć" ale lepszej opcji nie ma...Kawa po otwarciu i przesypaniu do pojemnika traci zapach i smak juz po 3-4 dniach...
    0
    zgłoś
Reklama

Zobacz więcej

Reklama