Ziemniaki tuczą? A skądże! Poznaj fakty
1 Złą sławę ziemniaki zawdzięczają zawartości węglowodanów. Warto jednak wiedzieć, że porcja 100 g ziemniaków dostarcza około 80 kcal - czyli niewiele, pod warunkiem że są ugotowane i bez tłustych dodatków. Poza tym ziemniaki są bardzo sycące, a więc nie wymagają spożywania dodatkowych produktów

Shutterstock
2 Ziemniaki zawierają duża ilość składników mineralnych tj. potas oraz magnez. Do tego mają w swoim składzie niewiele sodu, dzięki czemu stają się idealnym produktem spożywczym dla osób z nadciśnieniem

Shutterstock
3 Najzdrowsze i najmniej kaloryczne są młode ziemniaki, które tuż po zebraniu zawierają nawet ok. 80 proc. wody

Shutterstock
4 Ziemniaki obfitują w białko, witaminę C (zaledwie 100 g ziemniaków pokrywa 25 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C) oraz żelazo (dodatkowo dzięki dużej zawartości witaminy C jest ono lepiej wchłaniane). Poza tym w ich składzie jest sporo witamin z grupy B

Shutterstock
5 Obfitują w błonnik, który poprawia przemianę materii, a dodatkowo obniża poziom cholesterolu

Shutterstock
6 Jeśli zależy ci na lekkim, niskokalorycznym daniu, zrezygnuj ze smażenia ziemniaków. Lepiej je ugotuj lub upiecz. Ta druga propozycja obróbki termicznej ziemniaków wiąże się z dużą utratą witaminy C, ale z zachowaniem wielu innych cennych składników odżywczych. Aby ziemniaki nie traciły witaminy C i z grupy B, należy gotować je w mundurkach

Shutterstock
7 Warto starannie obierać ziemniaki i usuwać wszelkie zielone części, tj. pozostałości łodygi, bo mogą zawierać toksyczne glikozydy, np. solaniny, które wywołują zatrucia pokarmowe

Shutterstock
8 Jeśli się odchudzasz, na pewno nie powinieneś jeść ziemniaków oblanych tłuszczem czy z tłustym sosem albo puree z dużą ilością masła. Unikaj też frytek i chipsów

Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Komentarze (1)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze