Reklama
Reklama
Warszawa
Reklama

Czy wiesz, co pijesz? Poradnik świadomego kawosza

16 października 2012, 17:41
Wyprodukowanie kawy generuje określone koszty. Związane są one m.in. z odpowiednią dbałością o glebę, stosowaniem określonej technologii produkcji czy wreszcie z liczbą pracowników, którzy są zaangażowani w cały proces. Nie oznacza to jednak, że tani produkt musi smakować źle. Nie możemy jednak spodziewać się po nim ani zbyt wysokiej jakości, ani powtarzalnego, niezmiennego smaku. Nadmierna oszczędność powoduje, że efekt końcowy może być często dziełem przypadku
Wyprodukowanie kawy generuje określone koszty. Związane są one m.in. z odpowiednią dbałością o glebę, stosowaniem określonej technologii produkcji czy wreszcie z liczbą pracowników, którzy są zaangażowani w cały proces. Nie oznacza to jednak, że tani produkt musi smakować źle. Nie możemy jednak spodziewać się po nim ani zbyt wysokiej jakości, ani powtarzalnego, niezmiennego smaku. Nadmierna oszczędność powoduje, że efekt końcowy może być często dziełem przypadku / Shutterstock
Ogromna rozpiętość cen - za małe opakowanie możemy zapłacić w supermarkecie od kilku do kilkudziesięciu złotych. Wybór jest również imponujący, a ceny kuszą i zachęcają do eksperymentowania. Co to znaczy, że kawa jest dobrej jakości i czy warto zapłacić za nią więcej?
Reklama
Reklama
Tematy:
kawa kuchnia i przepisy kuchnia
Reklama

Komentarze (8)

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów .
  • krystyna
    2012-11-06 11:07
    Nie jestem mądrzejsza po tym artykule i dalej będę piła moją kawusię.
    0
    zgłoś
  • blebleble
    2012-10-19 05:16
    bo to era bananowych dzieci,fajny tytuł i NIC WIĘCEJ ,to jest przykra zeczywistosc z która sie zderzamy z prędkoscią swiatła.
    0
    zgłoś
  • HXO
    2012-10-18 11:21
    To ja o tym "bobie arabskim" nieco frywolniej...
    Jak już pisał (z tego co pamiętam) J.A. Morsztyn:
    "W Malcie-śmy, pomnę, kosztowali kafy,
    Trunku dla Turków... Ale tak szkaradny
    Napój, tak brzydka trucizna i jady,
    Co żadnej śliny nie puszcza na zęby,
    Niech chrześcijańskiej nie plugawią gęby..."
    To nie lepiej pić miód (pitny) lub mleko (z piersi)? Czyż nie? Heno.
    Ps. Kończę bo pora na "kawusię".
    0
    zgłoś
  • Ina
    2012-10-17 06:41
    I znowu autor nie wiedział na jaki temat pisze. Podał wszystko co wiedział . Efekt niestety żenujący.
    0
    zgłoś
  • jernow
    2012-10-16 23:54
    Nie zgodze sie z ostatnim stwierdzeniem, ze grubiej mielona kawa nadaje sie do ekspresu. Wrecz przeciwnie, dobre mlynki do espresso cechuja sie zdolnoscia bardzo drobnego i "rownego mielenia". tylko wtedy mozna uzyskac dobre cisnienie prze parzeniu, czyli ok 1ml/sec.
    0
    zgłoś
  • '
    2012-10-16 22:54
    NIC Z TEJ PISANINY NIE WYNIKA.
    0
    zgłoś
  • filizanka
    2012-10-16 22:08
    a palenie kawy? sposób palenia kawy i termin spożycia jest bardzo ważny
    0
    zgłoś
  • benek szesnasty
    2012-10-16 20:51
    Po kliknięciu w ileś zdjęć nie dowiedziałem się niczego czego bym już nie wiedział.Kilka banałów.
    0
    zgłoś
Reklama

Zobacz więcej

Reklama