Z POMIDORÓW, JAJEK I SERA

Składniki:

20 dag wędzonego żółego sera w plastrach
2 pomidory
2 jajka
garść kiełków

Na sos:

4 łyżki oliwy
łyżka octu
ząbek czosnku
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

• Pomidory dokładnie umyć, wysuszyć, pokroić w plasterki. Ser zwinąć ciasno w ruloniki, pokroić na 2-centymetrowe kawałki.

• Jajka ugotować na twardo, ostudzić obrać, pokroić w plasterki.

• Czosnek obrać, rozetrzeć ze sporą szczypta soli i odrobina pieprzu. Wymieszać z octem i oliwą.

• Wszystkie składniki sałatki dekoracyjnie ułożyć na dużym talerzu, przyprawić do smaku sola oraz pieprzem, następnie polać sosem i posypać kiełkami.

Z MARYNOWANYCH PIECZAREK I PAPRYKI

Składniki:

2 słoiki pieczarek marynowanych
kilka ogórków konserwowych
puszka kukurydzy
strąk papryki konserwowej
3 jajka
garść kiełków

Na sos:

3/4 szklanki majonezu
3 łyżki musztardy p
rzyprawa typu vegeta
pieprz czarny i ziołowy
słodka i ostra papryka


• Pieczarki osaczyć na sitku i grubo pokroić. Osaczyć kukurydze. Pokroić ogórki w plasterki, a paprykę w słupki. Ugotować jajka na twardo, ostudzić, obrać, pokroić na ósemki.

• Majonez wymieszać z musztardą, doprawić do smaku przyprawa typu vegeta, pieprzem czarnym i ziołowym, a także papryką słodka i ostrą.

• Połączyć pieczarki, kukurydzę, ogórki, paprykę oraz jajka. Składniki lekko wymieszać, polać sosem majonezowym i ponownie wymieszać. Sałatkę posypać po wierzchu kiełkami.

POLECAMY SAŁATKI. 111 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW