CO CI BĘDZIE POTRZEBNE?

Reklama

* 1 bakłażan

* 2-3 kolorowe papryki

* 2-3 cebule

* 2 pomidory

* woreczek ryżu

* ząbek czosnku

* śmietanka 18 procentowa (mały pojemnik)

* olej

* sól

* pieprz

* zioła prowansalskie do smaku

* 1 jajo

JAK TO ZROBIĆ?

Bakłażana należy umyć, pokroić w 1 cm. plastry, posolić i odłożyć na chwilę. Podgotować 5-7 min. ryż, cebulę pkroić w plastry i zeszklić na oleju z przyprawą prowansalską przez ok 5-6 min. Paprykę umyć i po oczyszczeniu pokroić w plasterki. Pomidory, najlepiej bez skórki, pokroić w plastry. Do kubeczka śmietany dodać przeciśnięty czosnek i surowe jajko i rozbełtać. Do garnka żaroodpornego z pokrywką wlać odrobinę oleju, następnie wsypać ryż i podsmażoną cebulę, opłukane z soli plastry bakłażana, papryki i pomidorów. Wszystko przyprawiamy i polewamy śmietanką. Pieczemy w piekarniku w temp. ok. 180 stopni przez 40 min.

____________________

NIE PRZEGAP:

>>> Zafunduj sobie romans z gruszką
>>> Śliwkowe szaleństwo w środku jesieni