CO CI BĘDZIE POTRZEBNE?

Reklama

* 1 i 1/2 kg ziemniaków

* duża cebula

* 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

* pieprz

* sól

Nadzienie:

* 50 dag ugotowanego mięsa z rosołu

* warzywa z rosołu (marchewki / pietruszka / por / kawałek selera)

* cebula

* łyżka oleju

* majeranek

* jajo

JAK TO ZROBIĆ?

Ugotować 50 dag ziemniaków w mundurkach, obrać, przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki obrać, utrzeć na miazgę i odcisnąć z soku. Wymieszać ze startą cebulą i piure z ziemniaków. Gdy odciśnięty sok się ustoi, zlać go, a osiadły na dnie krochmal dodać do miski z ziemniakami i cebulą, dokładnie wymieszać z mąką, przyprawić solą i pieprzem. Mięso i gotowane warzywa zemleć, wymieszać z przesmażoną na oleju drobno posiekaną cebulą, doprawić majerankiem, solą i pieprzem, wymieszać z jajem, wyrobić. Formować w dłoni małe placuszki, na środek każdego kłaść łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi i toczyć kształtne kulki. Kłaść na osolony wrzątek i gotować około 15 min. Odcedzić i polać stopioną słoninką. Podawać z surówką z kwaszonej kapusty.