Przecier z kurczakiem (6 miesięcy+, ilość na trzy porcje, można zamrażać)
Czas przygotowania: ok. 25 minut

Składniki:

- łyżka stołowa oliwy
- 50 g drobno posiekanej cebuli
- 100 g obranej ze skóry pokrojonej piersi kurczaka
- średniej wielkości marchewka, obrana i pokrojona na krążki
- 300 g obranych pokrojonych słodkich ziemniaków
- 200 ml nieposolonego bulionu z kurczaka
- 60 g mrożonego groszku

Sposób przygotowania:

Podgrzej oliwę w rondelku i przesmaż cebulkę, aż się zeszkli (około 3-4 minuty). Dodaj pierś kurczaka, smaż z cebulą dalsze 3 minuty. Włóż marchewkę oraz ziemniaki, zalej wszystko bulionem, doprowadź do wrzenia. Duś pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie dodaj groszek. Wszystko razem gotuj około 3 minuty. Ugotowane składniki zmiel starannie w blenderze (lub w inny sposób - byle masa była gładka).














Reklama

Sos pomidorowo-marchewkowy z soczewicą z makaronem (7 miesięcy+, ilość na 7 porcji, można zamrażać)
Czas przygotowania: ok. 10 minut, czas gotowania: 35 minut

Składniki:

- łyżka stołowa oliwy
- 100 g czerwonej cebuli drobno posiekanej
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- zmiażdżony ząbek czosnku
- 55 g czerwonej soczewicy
- 400 g drobno posiekanych pomidorów
- 300 ml nieposolonego bulionu warzywnego
- łyżka stołowa przecieru pomidorowego
- 75 g makaronu muszelki
- 4 łyżki stołowe startego parmezanu
- 2 łyżki stołowe śmietany











Sposób przygotowania:

Rozgrzej oliwę w rondlu, podsmaż cebulę, marchewki i czosnek (ok. 10 minut). Połącz soczewicę, pomidory, bulion i przecier pomidorowy, dodaj do cebuli, czosnku, marchwi i gotuj bez [przykrycia przez 20-25 minut. W międzyczasie ugotuj makaron. Gdy sos będzie gotów, zrób z niego przecier, wsyp parmezan, dodaj śmietanę. Podawaj z makaronem.

Gotowany łosoś (6miesięcy +, ilość na trzy porcje, można zamrażać)
Czas przygotowania: 8 minut, czas gotowania: 12 minut

Składniki:

- 150 ml nieposolonego bulionu warzywnego
- mały ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- pokrojona w kostkę marchewka
- 100 g filetu z łososia (pokrojonego w kawałki 1 cm na 1 cm)
- 2 łyżki stołowe mrożonego groszku
- 30vg startego cheddara
- 1 - 2 łyżki stołowe mleka







Sposób przygotowania:

Wlej do rondelka bulion, dodaj ziemniak i marchewkę. Doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz ogień, przykryj i duś, aż warzywa się podgotują. Dodaj łososia i groszek, przykryj i gotuj pod przykryciem 3-4 minuty – ryba musi być miękka, a warzywa całkiem ugotowane. Przełóż zawartość rondla do miski, dodaj starty ser. Mieszaj, aż osiągniesz pożądaną konsystencję, dodając mleka - jeśli trzeba. Mieszankę można także z miksować.
_______________________________________

NIE PRZEGAP:

>>> Danie dla wielbicieli słonecznej Italii
>>> Zapiekanka z ziemniaczkami dla dwojga