CO CI BĘDZIE POTRZEBNE?

* 8 małych ziemniaków

* 1 średnia cukinia

* 1 duża cebula

* 1 sos pomidorowy (może być też np. koncentrat z wkrojonymi pomidorami)

* śmietana

* oregano

* 3 ząbki czosnku

* 1 warzywo do wyboru

JAK TO ZROBIĆ?

Ziemniaki obgotować ok. 5 min. w osolonej wodzie, cebulkę podsmażyć. Pokroić cukinię w plasterki oraz wybrane - dowolne warzywo (marchew, bakłażan, brokuł...). Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć pokrojone w krążki ziemniaki, cukinię, polać cebulką, dodać wybrane pokrojone warzywo. Całość zalać sosem pomidorowym, wymieszanym z 2 łyżkami śmietany i wody, doprawionym, solą, pieprzem, oregano i czosnkiem.

Wystawić do rozgrzanego piekarnika 180-200 na 30 min. Podawać najlepiej z białym winem.

_______________________________________

NIE PRZEGAP:

>>> Od krewetek do diabła morskiego
>>> Masz ochotę na kawę z... tequilą?
>>> Posmakuj jajek Leonarda DiCaprio