Truskawki nie są niskokaloryczne, jedna szklanka tych owoców to aż 100 kalorii! Są jednak tak pyszne, że na przełomie maja i czerwca trudno się nam od nich oderwać. Proponujemy ci dwa przepisy na niebanalne podanie truskawek. Wypróbuj je już dzisiaj, najlepiej na swoim ukochanym!

Reklama

ROMANTYCZNY KOKTAJL TRUSKAWKOWY

Co ci będzie potrzebne?

• 1 szklanka kefiru

• 1i1/2 szklanki truskawek

• 2 łyżki cukru

• sok z cytryny

Sposób przyrządzenia:

Truskawki obrać ze szpulek, opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie odsączyć. Odłożyć kilka sztuk. Do reszty dosypać cukier i zmiażdżyć, dolać kefir i odrobinę soku z cytryny. Miksować około 5 minut aż powstanie pianka. Do szklanki wrzucić kilka kawałków truskawek.

COŚ DLA WYJĄTKOWYCH ŁASUCHÓW

Reklama

Koktajl jest pyszny, ale carpacio z truskawek z na liściach szpinaku to dopiero jest cymes!

Co ci będzie potrzebne?

• garść liści młodego szpinaku

• 7 truskawek, pokrojonych w plasterki

• 1/2 pomarańczy, pokrojonej na cząstki + wyciśnięty sok z drugiej połówki

• 1 łyżka płynnego miodu

• 1 łyżeczka płatków siemienia lnianego (opcjonalnie)

• 3 łyżki jogurtu naturalnego

• 1 łyżeczka brązowego cukru

Sposób przyrządzenia:

Szpinak umyć, osuszyć i odciąć twarde odyżki, ułożyć na półmisku, dodać truskawki i pomarańcze. Sok z pomarańczy wymieszać z miodem i polać po sałatce. Posypać siemieniem lnianym (opcjonalnie), skropić jogurtem i posypać brązowym cukrem.