Truskawki nie są niskokaloryczne, jedna szklanka tych owoców to aż 100 kalorii! Są jednak tak pyszne, że na przełomie maja i czerwca trudno się nam od nich oderwać. Proponujemy ci dwa przepisy na niebanalne podanie truskawek. Wypróbuj je już dzisiaj, najlepiej na swoim ukochanym!
ROMANTYCZNY KOKTAJL TRUSKAWKOWY
Co ci będzie potrzebne?
• 1 szklanka kefiru
• 1i1/2 szklanki truskawek
• 2 łyżki cukru
• sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Truskawki obrać ze szpulek, opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie odsączyć. Odłożyć kilka sztuk. Do reszty dosypać cukier i zmiażdżyć, dolać kefir i odrobinę soku z cytryny. Miksować około 5 minut aż powstanie pianka. Do szklanki wrzucić kilka kawałków truskawek.
COŚ DLA WYJĄTKOWYCH ŁASUCHÓW
Koktajl jest pyszny, ale carpacio z truskawek z na liściach szpinaku to dopiero jest cymes!
Co ci będzie potrzebne?
• garść liści młodego szpinaku
• 7 truskawek, pokrojonych w plasterki
• 1/2 pomarańczy, pokrojonej na cząstki + wyciśnięty sok z drugiej połówki
• 1 łyżka płynnego miodu
• 1 łyżeczka płatków siemienia lnianego (opcjonalnie)
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 łyżeczka brązowego cukru
Sposób przyrządzenia:
Szpinak umyć, osuszyć i odciąć twarde odyżki, ułożyć na półmisku, dodać truskawki i pomarańcze. Sok z pomarańczy wymieszać z miodem i polać po sałatce. Posypać siemieniem lnianym (opcjonalnie), skropić jogurtem i posypać brązowym cukrem.
Aby go zobaczyć przejdź do strony z najnowszymi komentarzami.