Potrawa ubogiego chłopa
1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
ok. 1 gk śledzi matjasów
4 ogórki kiszone
3 kwaśne jabłka
śmietana
sól, pieprz, magi, cukier

Śledzie pokrój na małe kawałki. Ogórki i jabłka zetrzyj na dużych oczkach. Wymieszaj ze śmietaną, przypraw do smaku i podawaj z wcześniej obranymi ziemniakami.

To przepis idelany na śledzika, ale i na czas kryzysu. Potrawę ubogiego chłopa wymyśliła internautka Milena Grynis z Elbląga.

>>>WEŹ UDZIAŁ W KONKURSIE MA KRYZYSOWĄ POTRAWĘ

Śledziowy tatar
300 g matjasów
duża czerwona cebula
dwa ogórki koserwowe
marynowana papryka
8 żółtek z jaj przepiórczych
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz

Filety śledziowe i cebulę drobno posiekaj. Wymieszaj z oliwą i dopraw do smaku. Pokrój drobno marynowana paprykę i ogórki. Kładź na talerzu porcjami śledzie z cebulką, na każdej porcji ułóż żółtko przepiórczego jaja. Posyp dookoła papryką i ogórkami.

Zamiast papryki i ogórków, możesz również wykorzystać marynowane grzyby lub inne marynowane warzywa. Jeśli nie masz jaj przepiórczych, lub chcesz przygotować duże porcje, wykorzystaj jaja kurze.