Kwiat bananowca jest ciekawym zamiennikiem mięsa. Sam w sobie smakuje bardzo neutralnie, dlatego doskonale sprawdzi się w formie grillowanej, w różnego rodzaju sałatkach. Aby kwiaty bananowca zyskały bogaty smak, należy odsączyć je z zalewy solankowej, dokładnie wypłukać i zamarynować w ulubionych przyprawach lub orientalnych pastach.
Kwiat bananowca w konsystencji przypomina karczocha.. Wykorzystywany jest w kuchni azjatyckiej, jako dodatek do zup, sycących dań jednogarnkowych oraz w sałatkach. Dzięki swojej gąbczastej i łatwo rozrywającej się konsystencji jest idealnym zamiennikiem nie tylko mięsa, ale także ryb.
PRZEPIS na sałatkę z grillowanym kwiatem bananowca, warzywami, serem halloumi w sosie musztardowo-miodowym.
Składniki (4 porcje):
- 1 puszka Kwiatu bananowca banana blossom
- 3 łyżki Pesto genovese
- 100 g sera halloumi pokrojonego na centymetrowe plastry
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula przekrojona na ćwiartki
- 1/2 cukinii
- 1/2 bakłażana
- 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
Marynata:
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku
- 2 łyżki Musztardy miodowej Dijon
- 3 łyżki Sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie
- Kwiat bananowca przełóż na sito, przepłucz pod bieżącą, zimną wodą, następnie odciśnij i osusz.
- W misce połącz wszystkie składniki marynaty, dodaj pokrojone w dużą kostkę warzywa i całość wymieszaj.
- Warzywa oraz ser grilluj na rumiany kolor, przełóż do miski, dodaj pesto, szczypiorek, delikatnie wymieszaj i na koniec posyp orzechami.
Komentarze(0)
Pokaż: