Kwiat bananowca jest ciekawym zamiennikiem mięsa. Sam w sobie smakuje bardzo neutralnie, dlatego doskonale sprawdzi się w formie grillowanej, w różnego rodzaju sałatkach. Aby kwiaty bananowca zyskały bogaty smak, należy odsączyć je z zalewy solankowej, dokładnie wypłukać i zamarynować w ulubionych przyprawach lub orientalnych pastach.

Reklama

Kwiat bananowca w konsystencji przypomina karczocha.. Wykorzystywany jest w kuchni azjatyckiej, jako dodatek do zup, sycących dań jednogarnkowych oraz w sałatkach. Dzięki swojej gąbczastej i łatwo rozrywającej się konsystencji jest idealnym zamiennikiem nie tylko mięsa, ale także ryb.

PRZEPIS na sałatkę z grillowanym kwiatem bananowca, warzywami, serem halloumi w sosie musztardowo-miodowym.

Reklama

Składniki (4 porcje):

  • 1 puszka Kwiatu bananowca banana blossom 
  • 3 łyżki Pesto genovese
  • 100 g sera halloumi pokrojonego na centymetrowe plastry
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 cebula przekrojona na ćwiartki 
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 bakłażana
  • 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych 
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku 

Marynata:

  • 2 łyżeczki Pasty z czosnku 
  • 2 łyżki Musztardy miodowej Dijon
  • 3 łyżki Sosu sojowego jasnego 
  • 1 łyżka oleju 

Przygotowanie

  • Kwiat bananowca przełóż na sito, przepłucz pod bieżącą, zimną wodą, następnie odciśnij i osusz.
  • W misce połącz wszystkie składniki marynaty, dodaj pokrojone w dużą kostkę warzywa i całość wymieszaj. 
  • Warzywa oraz ser grilluj na rumiany kolor, przełóż do miski, dodaj pesto, szczypiorek, delikatnie wymieszaj i na koniec posyp orzechami.