Łagodny smak kalafiora z pewnością wzmocni typowa koreańska marynata bulgogi gochujang, która jest uwielbiana nie tylko przez mieszkańców Korei. Smak papryczek chili, połączony z wyrazistą nutą słodyczy jest uzależniający, zwłaszcza dla osób chcących podkręcić swój metabolizm. Bogactwo kapsaicyny przyspiesza bowiem spalanie tkanki tłuszczowej, a obecność probiotyków i enzymów poprawia pracę jelit.

Reklama

Grillowane steki z kalafiora, podane z dodatkiem ulubionej sałatki, stanowią nie tylko interesującą przekąskę, ale także w pełni pożywne i sycące danie główne. Co istotne, przyrządzenie tego dania nie jest skomplikowane:

PRZEPIS na grillowany stek z kalafiora w marynacie bulgogi gochujang

Reklama

Składniki (na 4 porcje):

  • 150 ml marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ 
  • 1 średni kalafior 
  • Ulubiony miks sałat

Sos:

1/2 łyżeczki Pasty z chili

100 ml Pulpy z mango

200 ml jogurtu naturalnego

2 łyżeczki posiekanej kolendry

2 łyżki soku z limonki

Przygotowanie

  • Kalafiora pokrój w plastry o grubości około 2 cm, posmaruj marynatą bulgogi gochujang i odstaw na 15-20 minut. 
  • Przygotuj sos: w misce wymieszaj jogurt, pulpę, pastę z chili, sok z limonki i kolendrę. 
  • Kalafiora grilluj na średnio rozgrzanym grillu, tak aby delikatnie i powoli zarumienił się z każdej strony. Gotowy stek podawaj na miksie sałat z przygotowanym wcześniej sosem.