Łagodny smak kalafiora z pewnością wzmocni typowa koreańska marynata bulgogi gochujang, która jest uwielbiana nie tylko przez mieszkańców Korei. Smak papryczek chili, połączony z wyrazistą nutą słodyczy jest uzależniający, zwłaszcza dla osób chcących podkręcić swój metabolizm. Bogactwo kapsaicyny przyspiesza bowiem spalanie tkanki tłuszczowej, a obecność probiotyków i enzymów poprawia pracę jelit.
Grillowane steki z kalafiora, podane z dodatkiem ulubionej sałatki, stanowią nie tylko interesującą przekąskę, ale także w pełni pożywne i sycące danie główne. Co istotne, przyrządzenie tego dania nie jest skomplikowane:
PRZEPIS na grillowany stek z kalafiora w marynacie bulgogi gochujang
Składniki (na 4 porcje):
- 150 ml marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ
- 1 średni kalafior
- Ulubiony miks sałat
Sos:
1/2 łyżeczki Pasty z chili
100 ml Pulpy z mango
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki posiekanej kolendry
2 łyżki soku z limonki
Przygotowanie
- Kalafiora pokrój w plastry o grubości około 2 cm, posmaruj marynatą bulgogi gochujang i odstaw na 15-20 minut.
- Przygotuj sos: w misce wymieszaj jogurt, pulpę, pastę z chili, sok z limonki i kolendrę.
- Kalafiora grilluj na średnio rozgrzanym grillu, tak aby delikatnie i powoli zarumienił się z każdej strony. Gotowy stek podawaj na miksie sałat z przygotowanym wcześniej sosem.
Komentarze(1)
Pokaż: