Idealnym i bardzo prostym w realizacji pomysłem jest dodanie świeżej, lekkiej sałatki do bardziej sytego i pożywnego posiłku. Świetną propozycją będzie zatem purée z batatów (lub w innych wariacjach – ziemniaków lub marchewki), podane z roślinnymi omletami na sałatce z sałaty, ogórka i jogurtu. Jogurt doda całości ciekawego smaku, a w razie potrzeby możemy dodać do niego ulubione przyprawy.
PRZEPIS na roślinne omlety z purée z batatów i świeżą sałatką
Składniki (na 2 porcje):
- 2 opakowania roślinnych omletów o smaku jajecznym ze szczypiorkiem,
- bataty – 350 g,
- sałata masłowa lub rzymska,
- świeży ogórek,
- szczypiorek,
- jogurt kokosowy – 3-4 łyżki,
- świeża bazylia,
- masło lub wegańska alternatywa – 20 g,
- oliwa
Przygotowanie
Bataty przekroić na pół, żeby ugotowały się szybciej (nie obierać! pod skórką jest dużo minerałów i witamin), i gotować do miękkości. Ugotowane bataty obrać i ręcznym blenderem zmiksować na gładkie purée z niewielką ilością wody po gotowaniu i masłem lub wegańską alternatywą, doprawić solą i pieprzem. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, ogórka pokroić w cienkie talarki za pomocą obieraczki, przełożyć do miski, dodać jogurt, doprawić. Omlety przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Na talerzu ładnie ułożyć purée, sałatę, omlety, przysypać całość szczypiorkiem, ozdobić świeżą bazylią.
Podziękowania za przygotowanie przepisu dla ekspertów marki OneDayMore.
Komentarze(0)
Pokaż: