PRZEPIS na sałatkę à la nicejska

Reklama

Składniki:

  • 1/4 sałaty lodowej lub 1 sałata rzymska
  • 2-3 jajka
  • 160 g tuńczyka w sosie własnym
  • 250 g pomidorów
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 15 sztuk czarnych oliwek
  • 15 sztuk nerkowców
Reklama

Sos:

  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Sałatę umyj i osusz. Liście sałaty porwij lub pokrój i ułóż na półmisku.
  • Jajka ugotuj na półtwardo, obierz, pokrój i ułóż na sałacie.
  • Dodaj pokrojone pomidory, tuńczyka, czarne oliwki i nerkowce. Na koniec dodaj cienko pokrojoną czerwoną cebulę.
  • Przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na sos i polej nim sałatkę.

Podziękowania za udostępnienie przepisu dla ekspertów marek Kresto i Rapso.