5 jaj

szklanka drobnego cukru

szklanka oleju

szklanka różowej oranżady

2,5 szklanki mąki

cukier waniliowy

czubata łyżka kakao

łyżeczka proszku do pieczenia

po pół tabliczki gorzkiej i białej czekolady (niekoniecznie)

masło do wysmarowania formy

gotowa polewa czekoladowa i różowy lukier

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i jeszcze chwilę ubijaj. Dodaj żółtka, olej, oranżadę. Odsyp jedną czubatą łyżkę mąki, a resztę wmieszaj do ciasta razem z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym (możesz używać miksera włączonego na wolne obroty). Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej dodaj łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mąki (dzięki temu obie części będą jednakowo gęste).

Do wysmarowanej masłem formy nakładaj na przemian obie części. Jeśli chcesz, możesz na kolejne warstwy rzucać posiekaną białą i gorzką czekoladę.

Piecz ciasto ok. 50 min. w temperaturze 160 st. C.

Gotowe ciasto udekoruj polewą czekoladową i lukrem. Różowy lukier możesz przygotować w prosty sposób mieszając cukier puder z odrobiną soku malinowego – masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.

Do zrobienia ciasta można wykorzystać również inne kolorowe napoje gazowane. Świetnie sprawdzą się żółte o smaku cytrynowym. Wtedy koniecznie polej gotowe ciasto lukrem zrobionym z cukru i soku z cytryny.